Kertünk-Portánk

12 kincset érő gyógy- és fűszernövény a hűvös napokra

A házi patika nélkülözhetetlen növényei, gyógyhatású, finom teák "ízfokozói" a hűvös napokon is.

Beköszöntött az ősz, a nyárias időjárást felváltotta a hűvösebb időszak. Ilyenkor különösen jólesik elkortyolni reggel és esténként egy finom teát, vagy megszagolni a konyhaablakban illatozó fűszernövényeket. Az előbbiek hatásosak megfázás ellen is, az utóbbiak pedig jót tesznek szemnek és léleknek – no meg a konyhánkban készülő finomságoknak.

A talajmenti fagyok beálltával gyógy- és fűszernövények nevelhetők a lakásban, a konyhaablakban vagy a télikertben. Mutatunk belőlük is néhányat, és adunk tippeket  a gondozásukhoz.

Izsópfű – Fotó: Pixabay

1. Ánizsillatú izsópfű

Az ánizsillatú izsópfű, más néven ánizsizsóp, ánizsmenta az ajakosvirágúak rendjének az árvacsalánfélék családjába tartozó faja. Az ókorban szent gyógynövényként tekintettek rá, több helyen találunk a Bibliában is említést róla.

Az édesgyökérre emlékeztető gyógynövény nem túl ismert köhögéscsillapító, pedig hatása messze felülmúl sok más, ismertebb természetes szert, ami rendkívül hatásos megfázás esetén. Ráadásul antiszeptikus hatásának köszönhetően sebeket is kezelhetünk vele. Magas vérnyomás esetén viszont nem szabad fogyasztani!

A leveleiből és a szárított virágaiból is készíthetünk teát. Egy teáskanálnyi szárított növényt 2 dl vízzel forrázzunk le, 5 perc áztatás után pedig szűrjük át, majd melegen fogyasszuk el.

A növény gondozása nem bonyolult, mivel nem túl fényigényes, és bármilyen talajt szeret, így az öntözésen kívül arra figyeljünk csak, hogy elég nagy cserépbe tegyük, és legyen elég helye a növekedéshez.

Bergamott virága – Fotó: Pixabay

2. Bergamott

A bergamott neve leginkább parfümök összetevőjeként ismert, pedig sokoldalú gyógynövény. Köhögéssel vagy lázzal járó megbetegedések esetén, emésztési problémáknál is használhatjuk, de premenstruációs tüneteknél is bevált a belőle készített gyógytea.

Ehhez a szárított leveleiből vagy akár kérgéből is készíthetünk 1 teáskanálnyit felhasználva és 2 dl vízzel leforrázva. A főzetet hagyjuk állni öt percig, szűrjük le, majd kortyolgassuk el.

Gondozásánál arra kell figyelnünk, hogy a napfényigénye magas, így mindenképp déli fekvésű ablakba tegyük, és ne locsoljuk túl, elég hetente egyszer megöntözni. Akár egyméteresre is megnőhet, így viszonylag nagy a helyigénye.

Csipkebogyó – Fotó: Pixabay

3. Csipkebogyó

A vadrózsa termése hússzor gazdagabb C-vitaminban, a narancs vagy a citrom, de nem szabad sokáig nyersen tárolni, mert jelentősen veszít értékéből. Közismert immunerősítő, így hatékony segítséget nyújthat a borongós időszakban a szervezet védelmében, teája pedig még finom is.

A csipkebogyó teát tilos forrázni, a szárított termést szobahőmérsékletű vízben kell áztatni 5-6 órán keresztül. 2 dl vízhez 2-3 gramm bogyóhúst keverjünk, műanyag szűrőn keresztül szűrjük le, és utána fogyasszuk csak.

A csipkebogyó esetében mondjunk le a benti termesztésről, nagyon finom és jó minőségű szárított csipkebogyót kaphatunk a drogériákban.

4. Borsmenta

Nálunk igen elterjedt teanövény, ami nem is csoda, mert nagyon egészséges. Emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz, de illóolaja megfázás esetén is nagyon hatásos, akár más mentafajokkal, például fodormentával keverve nagyon jó torokfájásra is. Stimuláló szerként is hatásos, káros mellékhatások nélkül élénkít.

A mentateát fogyaszthatjuk hidegen, langyosan vagy épp forrón, hangulatunktól függően. Két-három frissen letépett levelet forrázzunk le 2 deciliter vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig, és kész is a frissítő ital.

A menta nem nő túl magasra, ezért nyugodtan termeszthetjük cserépben, jól fog esni a megillatozása egy fárasztó munkanap után. A növény nem igényel túl sok gondoskodást, ha elegendő fényt biztosítunk a számára, újabb és újabb levelekkel hálálja meg a figyelmünket.

Rozmaring – Fotó: Pixabay

5. Rozmaring

A rozmaringot főként ételek ízesítéséhez használjuk, pedig jelentős az A-, B-, C- és E-vitamint tartalma, valamint javítja a memóriát, élénkítő és antibakteriális hatása sem elhanyagolható, ezért érdemes néha főzni belőle egy aromás és finom teát.

Egy teáskanálnyi aprított rozmaringlevelet – lehet szárított és friss is – forrázzunk le 2 dl vízzel és 10 perc elteltével szűrjük le. Hűtsük le langyosra, így kortyolgassuk el.

A növény szereti a jó vízáteresztő talajt, amit benti körülmények között is megteremthetünk számára, ha köveket teszünk a földje alá, hogy a víz könnyen elfolyjon alóla. A közvetlen napfényt kedveli, ezért mindenképp világos helyre ültessük, és biztosítsunk neki napi legalább 6 órányi napfényt. Elég szívós növény, mert akár 7-21°C közötti hőingadozásokat is képes túlélni a téli hónapok során.

Kakukkfű – Fotó: Pixabay

6. Kakukkfű

Jellegzetes íze miatt kedvelt fűszernövény, de gyógyhatása sem elhanyagolható. Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Napi legalább 6 óra napfényt igényel, az átlagos szobahőmérsékletet kedveli. Talajigénye megegyezik a rozmaringéval és a szurokfűével. Két öntözés között várjuk meg, hogy a talaj felső rétege kiszáradjon, majd öntözzük meg alaposan. A megerősödött kakukkfű remekül ellenáll a szárazságnak is, de azért ne felejtsük el olykor megöntözni. Ha megnőtt úgy 7-8 centisre, megérett a szüretre. De ne vágjuk vissza ennél alacsonyabbra, hanem hagyjunk rajta pár levelet, hogy a jövőben is tovább nőhessen.

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti az immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások is. Egy csapott evőkanál szárított levelet, vagy teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk  le, majd 15 perc után szűrjük le.

Szurokfű – Fotó: Pixabay

7. Szurokfű vagy oregánó

Az ókori Egyiptomban is ismerték gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

Az oregánó sokoldalú, közkedvelt fűszernövény, elsődlegesen a mediterrán konyhára jellemző, így egyetlen házilag sütött pizzáról sem hiányozhat. Napi 6-8 óra napfényre van szüksége és átlagos szobahőmérsékletre. Használjunk egyenlő arányban általános virágföldet és durva szemű homokot, vagy kaktuszoknak készített talajkeveréket. Elég hetente egyszer öntözni, ha a talaj felszíne már száraz. A túlöntözésre fokozottan érzékeny! Ha eléri a 15 centis magasságot, vágjunk belőle kedvünkre, de mindig hagyjunk meg legalább két levélcsoportot a tövén.

A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Ha a levelét megszárítjuk, majd leforrázzuk és 5-6 percnyi áztatás után leszűrjük, nyugtató hatású, baktériumölő, és köhögéscsillapító teát kapunk.

Körömvirág – Fotó: Pixabay

7. Körömvirág

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket. Kedveli a laza, homokos talajokat, az erkélyládába, cserépbe való ültetéshez használjunk általános virágföldet. Kevés igényű növény, de virágzási időben kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot.

Gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást elősegítő, regeneráló hatása közismert, napégés, rovarcsípés és más helyi gyulladások nagyszerű ellenszere, de a télen kiszáradt, vízhiányos bőr is meghálálja, ha a belőle készített krémmel kenjük. Teaként fogyasztva gyomorhurutra, hasmenésre, hányingerre és emésztési panaszokra, fekélyekre lehet gyógyír. Toroknyálkahártya-gyulladásra langyos körömvirág teával öblögessünk.

Virágából teát is készíthetünk,  gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csészével igyunk belőle. Vértisztításra, a májműködés javítására 1-3 csészével javallott fogyasztani 3 héten keresztül. Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészényit igyunk.

Körömvirágkenőcs

Egy serpenyőben hevítsünk fel 250 gramm tiszta sertészsírt és szórjunk bele egy púpozott maroknyi körömvirágot (levelet, virágot és szárat), hagyjuk egyszer felhabzani, keverjük erősen össze, és vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Lefedve hagyjuk az egészet kihűlni az éjszaka folyamán, majd másnap még egyszer melegítsük fel enyhén a serpenyőt, tartalmát egy tiszta vászonkendőn passzírozzuk át, a virágot, levelet és szárat préseljük ki, és az így nyert kenőcsöt töltsük zárható üvegekbe.

9. Petrezselyem

A petrezselyem kedvelt díszítő fűszernövényünk, de ízesítésre is nagyszerű, ráadásul a konyhaablakban is remekül érzi magát. Szobahőmérsékleten legalább napi 6 óra napfényt biztosítsunk neki, a 13-24°C közötti hőingadozást jól viseli. Általános virágföldben, heti két alkalommal megöntözve igazán jól érzi majd magát. A kifejlett petrezselymet 5 centire vágjuk vissza, hogy a szárak tovább növekedhessenek.

10. Metélőhagyma vagy snidling

A metélőhagymának napi 4-6 órányi napfényre van szüksége, és az átlagos szobahőmérséklet teljesen megfelel neki (13-24°C között tűri a hőingadozást), így az egyik legjobb választás a lakásban való termesztéshez, hisz minden ételt kellemes ízűvé varázsol. Szereti az általános virágföldet, a heti kétszeri locsolást pedig meghálálja. Ha a snidling szomjas, akkor leveleinek a vége sárgulni kezd. Amint elérik a 15 centis magasságot, vágjuk le, de hagyjunk meg úgy öt centinyit belőlük, hogy újranőjenek.

Bíbor kasvirág – Fotó: Pixabay

11. Bíbor kasvirág

Talán a legismertebb immunerősítő gyógynövény a bíbor kasvirág vagy Echinacea. Kevesen tudják, hogy a benne lévő immunerősítő hatóanyag vízben szinte egyáltalán nem oldódik, ezért teaként nem érdemes fogyasztani, de gyökeréből készíthetünk alkoholos kivonatot, és naponta 2-3 alkalommal vízbe csepegtetve fogyaszthatjuk.

12. Plusz egy tipp

Bár teát nem szokás készíteni belőle, de szinte minden magyaros étel egyik alapfűszere, ráadásul az egyik legjobb vírusölő növényünk a fokhagyma. Ha mézbe mártva bekapunk belőle egy-egy gerezdet lefekvés előtt, az immunrendszerünknek és a szívünknek is jót teszünk vele. Készíthetünk belőle akár alkoholos tinktúrát is, medvehagymával és vöröshagymával megspékelve.

Fokhagymás tinktúra

0,5 liter pálinka (minimum 40 %-os)
25 gramm bíbor kasvirág,
10 gramm medvehagymalevél,
1 kisebb fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva összekeverjük a gyógynövényekkel, pálinkában áztatjuk 14 napon át, majd leszűrjük, és hűvös helyen tároljuk a kivonatot. Erőteljes ízét mézzel finomíthatjuk. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, csepegtessünk 20 cseppet 1 dl vízbe minden alkalommal.

Kiemelt kép: Pixabay

Így teleltethetjük át fűszernövényeinket a lakásban
Költöztessük be a melegre fűszereinket és használjuk télen is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik