Kertünk-Portánk

Többet megért a kutya, mint gondolnánk

A kutatás bebizonyította, hogy a korábbi feltételezések ellenére a kutyának is van nyelvérzéke.

Egy új tanulmány megállapította, hogy a kutyák jobban értik az emberi nyelvet, mint gondolnánk. A kutatók felfedezték, hogy a kutyák megértik, amikor számukra ismeretlen ember beszél, vagy amikor addig ismeretlen szót hallanak, írja az mnn.com.

A tanulmányhoz az Egyesült Királyság Sussex Egyetemének kutatói 70 különféle fajtájú kutyát figyeltek meg, miközben a tulajdonosuk mellett ültek. Hangfelvételeket játszottak olyan férfiaktól és nőktől, akiket a kutyák még soha nem hallottak beszélni, és olyan szavakat hallottak, amelyeket nem ismertek. A szavakat épp azért választották, mert nem hasonítottak az általuk megszokott parancsszavakhoz, amelyeket a kutyák  gyakran hallottak otthon vagy a normál kiképzés során.

Úgy fejlődtek a kutyák szemei, hogy manipulálják velük az embereket
Tudományosan is kimutatták, amit eddig is tudtunk.

Az állatok csak egyszer hallgatták meg a felvételeket, mégis 48 kutya reagált, amikor egy másik hang ugyanazt a szót mondta, vagy amikor ugyanaz a hang másik szót mondott.

A kutatás bebizonyította, hogy a korábbi feltételezések ellenére a beszéd érzékelése és értése nem csak az emberre jellemző, s a kutyáknak is van nyelvérzéke. A kutatók szerint a képesség a háziasítás következménye lehet.

Meglepett, hogy néhány kutya reagált az ismeretlen hangokra. Könnyen lehet, hogy sokkal többet megértenek, mint amit mi eddig gondoltunk

– mondta Root-Gutteridge vezető kutató.

Kiemelt kép: Pixabay

Így tegyük télállóvá négylábú kedvencünk lakhelyét
Fontos a jó kutyaól az udvaron tartott ebeknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik