Kertünk-Portánk

Romantikus mesevilágba csábít a somogyi hobbikertész angolkertje

Csepregi Klára
Csepregi Klára
Csepregi Klára számára varázslatos kertje maga a világ közepe.

A Somogy vármegyei Kaposmérőn élő Csepregi Klára ma már nyugdíjas, korábban a Magyar Postánál dolgozott értékesítési menedzserként. Férjével még 1990-ben vásárolták meg családi házukat, mely egy átlagos méretű portán áll. A 850 négyzetméteres teleknek közel a felét foglalja el az a kert, melyben Klára hosszú évek óta megtalálja nyugalmát.

Csepregi Klára

A hobbikertész 2021-ben ment nyugdíjba, azóta „teljes gőzzel” a bámulatos angolkert felvirágoztatásán munkálkodik.

Mindig nagyon tetszettek a szép, rendezett díszkertek, s az volt a vágyam már nagyon fiatalon, hogy egyszer én is hasonlót építsek. Sokat forgattam dr. Lelkes Lajos Virágoskert, pihenőkert című könyvét. Amikor saját családi házat kerestünk, akkor az volt a választás elsődleges szempontja, hogy olyan legyen a telek, ahol idővel létrehozhatom majd az álmaim kertjét

– vallott Csepregi Klára a kezdetekről.

1990 augusztusában a kaposmérői porta még építési terület volt: az udvar legnagyobb részét téglarakások, sóder kupacok, törmelékhalmok borították. Klára lelki szemei előtt azonban már ekkor kirajzolódott álmai kertje.

Csepregi Klára

Milyen lépésekkel kezdődött a kert mai képének kialakítása?

Kezdetben a nagyon letisztult, főleg örökzöldekből, cserjékből álló díszkertet preferáltam. Ezért tujákat, fenyőket, ciprusokat, borókákat, tiszafákat ültettem. Ezek többsége 30 év után is díszíti a kertet, de természetesen többet el kellett engednem azóta.

Mivel három gyereket neveltünk, rengeteget dolgoztunk, ezért olyan kertet álmodtam meg, amellyel nincs sok feladatom. Édesanyám velünk él, ezért kezdetben a kert egyik fele haszonkert volt, amelyet Ő gondozott. Amikor úgy 15 éve már nem tudta művelni a veteményeskertet, birtokba vettem az egész területet és még több örökzöldet, cserjét telepítettem.

Galéria

Addigra több díszkertészettel foglalkozó könyvet is elolvastam, és az útmutatások szerint kialakítottam az íves ágyásokat. A beültetéseknél figyeltem az örökzöldek, cserjék és fák változatos lombszínére és azok ritmikus ismétlésére. Sárga, zöld, kék és piros színekben pompáznak. Ennek ellenére körülbelül 8 éve kezdtem érezni, hogy nagyon hiányoznak a színes virágok, végül az örökzöldek közé egynyáriakat ültettem. Ez azonban minden tavasszal elég nagy munka és költség volt.

Csepregi Klára

Meseszerű angolkertet épített. Milyen irányelvek szerint lehet egy ilyen kertet létrehozni? Hol tartanak most a kertépítésben?

2022 nyarán ráakadtam Szomoru Miklós oldalára a Facebookon. Az Egy Kertész kertje Pilisszentkereszten oldal „felfedezésével” a kertünk további sorsa megpecsételődött.  Szinte sorsszerű volt, hogy éppen akkor, amikor már sokkal több időm lett a kerttel foglalkozni, rátaláltam a pilisszentkereszti csodakertre.

Ősszel kiszélesítettem az ágyásokat, elkezdtem szenvedélyesen gyűjteni az évelőket és szívni magamba minden tudást. A tavalyi tél számomra felért egy kerttervező kurzussal: Miklós minden videóját többször végignéztem, mindent lejegyzeteltem, az összes általa ajánlott növényről minden fellelhető információt (fotókkal kiegészítve) bejegyeztem egy nagy füzetbe. Ez lett a “Bibliám”, amit azóta is napi szinten forgatok.

Csepregi Klára

Milyen növényeket telepített a kertbe?

Jelenleg nagyjából 150 féle növény van a kertben, közel 400 fajtából. Körülbelül 1000-1200 tő díszíti a kertet, valamint 1000 darab tavaszi hagymás. Ezeknek nagy része szárazságtűrő, lágyszárú évelő: zsályák, verbénák, kasvirágok, méhbalzsamok, lángvirágok, kúpvirágok, veronikák, margaréták, kokárda virágok, cickafarkak, szellőrózsák, őszirózsák és sok más faj.

Galéria

Káprázatos színkavalkád fogadja a kertbe érkezőket. Mely növények állnak legközelebb a szívéhez?

Nagy szerelmeim a bugás hortenziák lettek, melyekből eddig 15 különböző fajtát sikerült szereznem. Jelenleg 30 darabot nevelgetek, de a számuk folyamatosan nő.  Ezen kívül a tűzesőket imádom nagyon, 20 különböző színűből 40 darabot szereztem be mostanáig.

Csepregi Klára

Mennyi gondozást, ápolást igényel a kert? Milyen feladatokat kell elvégezni annak, aki egy ilyen kertet szeretne otthon kialakítani?

Azt megtanultam, hogyan lehet szinte önfenntartóan és vegyszerek nélkül kertészkedni. Az ágyásokat vastag mulccsal takarom, minden levágott virágfejet, szárat, ágat, levelet, lenyírt füvet azonnal visszadobok a növények közé. Emiatt – és a sűrű ültetés következtében – egyáltalán nem kell kapálnom, hiszen nem nő ki a gaz. Öntözni is ritkábban kell, mert megtartja a talaj nedvességét.

Összegyűjtjük az esővizet, s azzal öntözünk. Jelenleg 3300 liternyi vízgyűjtő kapacitással rendelkezünk.

A fű ősgyep, ami tele van lóherével, gyermekláncfűvel. Így jobban bírja a szárazságot, hiszen egyáltalán nem kell öntözni, nincs is öntöző rendszerünk. A férjem 1-2 hetente lenyírja, ez az Ő feladata.

A háztartási szerves hulladékot külön komposztáljuk, amellyel tavasszal javítom a talajt.

Telepítéskor az ültető gödörbe mindig teszek 1-1 marék marhatrágya granulátumot és huminsavat. Ettől erősek és egészségesek a növények. Egyáltalán nem permetezek vegyszerekkel. A poloskákat leszedem, a csigákat összegyűjtöm, a levéltetveket vagy letörlöm, vagy ráhagyom a katicabogarakra. Ha a rózsák megbetegszenek, akkor leszedem az elsárgult leveleket, s pár hét múlva újra kihajtanak, majd csodásan virágoznak.

Galéria

Hogyan hálálja meg a varázskert a gondoskodást?

Naponta 1-2 órát kinn vagyok a kertben, de már alig van tényleges munka benne. Végigjárom többször is, levágom az elszáradt virágfejeket, az összes növényt egyenként átnézem, elültetek néhány újat, tervezgetek. Eközben figyelem a madarakat és a rovarokat.

Tulajdonképpen már csak töltődök, relaxálok benne. Van a kertben négy darab madáritató, nyolc madáretető, három madárodú, valamint rovarhotel, pillangó és katicaház is, amelyeket nagy szeretettel használnak az élőlények. Ezt a gondoskodást pedig meghálálják azzal, hogy összeszedik a kártevőket.

Magaságyásokban, ládákban paprikát, paradicsomot, epret termesztek, amiket a kis unokám boldogan szed le, ha itt van.

Amióta nyugdíjas vagyok – a Családon kívül – a kert lett a világom közepe. Megnyugtat, sikerélményt ad, kondiban tart, örömöt okoz és feltölt. Meggyőződésem, hogy a kertészkedés, a növényekkel való foglalkozás, törődés kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá és egészségesebbé teszi az embert.

A cikk fotóit Csepregi Klárától kaptuk.

Kapcsolódó
Elbűvölő angolkert született a gaztenger helyén
Tizennégy év alatt csodát művelt hobbikertjében a felvidéki tanárnő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik