Mozaik

Új pár foglalta el a leghíresebb magyar gólya, Báró fészkét

Nem sokáig tétlenkedtek: megkezdték a párzást.

A gólyabarátok körében éveken át két  gólyapár élete különös figyelmet kapott az országban. Az egyik a gemenci erdő bekamerázott fészkében költő fekete gólya pár, Tóbiás és Sára, a másik Nógrád megyei Őrhalom iskolájának kéményén, a szintén bekamerázott fészekben Báró és Báróné volt.

Ebben az évben hiába várták a madárbarátok az elhíresült gólyapárokat, egyikük sem érkezett meg. A gemenci erdő bekamerázott fészkét két ismeretlen gólya foglalta el – akiknél azóta megszületett az első tojás is -,  míg Őrhalomban – ahol időközben megszűnt a webkamera -, hiába várták Bárót és Bárónét, azok nem érkeztek meg, noha éveken át legelsőként foglalták el költőhelyüket.

Báróék és Tóbiásék sorsa a szakemberek számára ismeretlen, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy vagy természetesen úton elpusztultak, esetleg vandál vadászok áldozatai lettek. Mint a Sokszínű Vidék is megírta, a gólyák vonulási útvonalán, Libanon felett halomra lövik az orvvadászok a madarakat. Utóbbi ügyben egyébként éppen csütörtökön békés demonstrációt szerveztek a Libanoni Köztársaság budapesti nagykövetsége elé.

Amíg Tóbiásék fészkébe már hetekkel ezelőtt beköltözött az új gólyapár, addig Báróék árván maradt fészkét a napokban foglalta el egy fehér gólya pár. Klein András fotós – aki tavaly az első portrét készítette Báróról – Facebook bejegyzésében tett közzé képeket a “fészekfoglalókról”, illetve írta le tapasztalait.

Új gólyák érkeztek az őrhalmi iskola kéményére! A hím azonosítója szerint sajnos nem Báró tért vissza, hanem a HEG9 számú gyűrűzött gólya a párjával! Március 28-án hajnalban úgy tűnik véglegesen elfoglalták költőhelyüket, nem sokat tétlenkedtek, máris nekiláttak a párzásnak! Mindezt úgy tették, hogy közben egy másik gólya – nem Báró – próbálta őket elzavarni a fészekről! Némi jel utal arra, hogy Báróné, vagy az egyik tavalyi fióka az, de biztosat nem lehet mondani

– írta.

Mint néhány fotón látszik, az egyik  madár gyűrűvel ellátott. Mint a Sokszínű Vidék a gyűrű adataiból megtudta, a hím gólyát 2015-ben Ludányhalászi gyűrűzték meg.

Kiermelt kép: Klein András/Bandignography

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik