Mozaik

Babonák futószalagon: tizenharmadika, péntek és Luca napja van ma

Ez a találkozás maga a boszorkányság.

A babonák, hiedelmek egy-egy kultúrán, népcsoporton belül elterjedt, többnyire mágikus szemléleten alapuló gondolatok, melyek évszázadokra visszanyúlhatnak a néphagyományban. Sok-sok mendemonda, babona létezik – gondoljunk például Katalinra, Erzsébetre, Orsolyára vagy éppen Zsuzsannára -, melyek eredetét homály fedi. Annyi tűnik biztosnak, hogy mind a néphagyományban gyökereznek, szájhagyomány útján terjednek, és közülük számos ma is él.

Velünk élő népi babonák
Nagyanyáinknak a mindennapi történésekkel kapcsolatban mindig volt babonás megjegyzésük, mondásuk. De vajon milyenek is a leggyakoribb feltételezések?

Az egyik legismertebb babona egy naphoz, történetesen péntek 13-ikához köthető, melyet szerencsétlen napnak tartanak.

A péntek babonája valószínűleg a húsvéti ünnepkörből,  nagypéntektől ered, „amikor a világ Megváltója a keresztre feszíttetett.” Bizonyosnak tűnik, hogy a 13-as számhoz tartozó babona is bibliai eredetű: az utolsó vacsorán 13-an vettek részt: a 12 apostol és maga Jézus.

A néphit a pénteket a gonosz napjának tartotta, ezért ezen a napon tilos volt házasságot kötni, útnak indulni, vagy bármilyen új dologba fogni. Ez a hiedelem talán ahhoz is köthető, hogy a történelemben ez volt a hóhérok napja, mert általában pénteken tartották a nyilvános kivégzéseket. A középkori babonák közé tartozik, hogy, hogy pénteken éhgyomorra tüsszenteni nagy szerencsétlenséget jelent.

Babonás kvíz: teszteld magad, mennyire ismered őket?
Hiszel a babonákban, mennyire tartasz tőlük? Kitalálod, melyik mit is jelent? 12+1 tesztkérdés következik.

Péntek 13-hoz kapcsolódó ismert babonák

  • Péntek 13-án ne nézzünk bele fekete macska szemébe, mert az rosszat jelent.
  • Akinek a fényképével alszunk péntek 13-án, azzal 13 hónapon belül összeházasodunk.
  • Ha péntek 13-án felnézünk a Holdra és kívánunk valamit, kívánságunk 13 napon belül teljesül.
  • Ha péntek 13-án kitöltünk egy lottószelvényt, mindenképpen játsszuk meg az 1, 3, 13 -as számokat.

Péntek 13 és Luca napja

Az már maga a boszorkányság, amikor péntek 13 Luca napjára esik, ugyanis Luca is sokféle babona hordozója. December 13-a ezért a mágikus varázslatok és jóslások napja, amikor Luca megjövendöli az időjárást és a következő év termését. Luca boszorkányos jellegéhez kapcsolódik az ötszög alakú Luca széke készítésének elkezdése is.

Íme a Luca-napi babonák és népszokások egy csokorban

Luca napján mindenhol boszorkányok leselkednek, a nőknek tilos dolgozni
A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13., azaz Luca napja volt az év legrövidebb napja, így nem csoda, ha számos népszokás, hagyomány fűződik hozzá.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik