Mozaik

Gigaharcsát fogtak évbúcsúztatóként Vácon

facebook/fox rage
facebook/fox rage
A tó medrének és halállományának feltérképezése közben akadt horogra a kapitális példány.

Munkának indult, végül hatalmas fogással zárult az év 2022. december 28-án Szarvas Zoltán számára, aki élete legnagyobb magyarországi harcsáját, egy 240 centis példányt fogott pergetve a Váchoz közeli DCM horgásztóban, írta a Pecaverzum.

A tó medrének és halállományának feltérképezéséről és a nagy fogásról a Facebookon osztotta meg kalandját a horgász.

Gyakorlatilag nem horgászatról, hanem egy műszeres felmérésről volt szó, melynek során készül egy medertérkép, amikor megjelölik a nagyobb akadókat és megbecsülik a halállományt. Kifejezett kérés volt a harcsák esetleges megtalálása

– írta bejegyzésében Szarvas Zoltán.

A tó intenzív horgászata miatt olyan inaktív időszakban kellett a felmérést elvégezni, amikor horgászok már nincsenek, de még nem fagy le a tó. A felmérést végzők addig halogatták és kerülgették a szeles, esős napokat, hogy december utolsó hetére maradt a munka.

Csónakból dobtak párat, hátha kapásra bírják a ragadozó halakat, és az eredményre nem sokat kellett várni, a negyedik dobásra megvolt a hal.

Elképesztően komótos volt, nagy erejű és lassú, 70 percig tartó türelemjáték után sikerült a partra terelni

– emlékezett a horgász.

Képgaléria a kapitális harcsa kifogásáról

Galéria
Facebook/DCM horgasztó, Vác
Facebook/DCM horgasztó, Vác

A hossza 240 centiméter volt, a pontos tömegét – mivel csak 50 kilóig mérő eszköz állt rendelkezésre – nem tudták megállapítani, de a parton összesereglett egyesületi tagok és horgászok becslése szerint 80 kiló körül lehetett.

Annyira kíméletesen bántak vele, hogy még a vízből sem emelték ki. Negyedórát hagyták regenerálódni, majd csak annyira fektették matracra, hogy a fényképek elkészülhessenek.

Kapcsolódó
220 centis harcsaóriást fogtak Palotáson
A verseny vasárnap 8 óráig tart, addig még bőven lehetnek szép fogások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik