Otthon készült

Bámulatos, milyen csodákat rejt a papírfonás

Sándor Rozália
Sándor Rozália
A papírfonás nagy előnye, hogy az alkotás közben újrahasznosíthatunk, hiszen a reklámújságok kiválóan alkalmasak alapanyagnak.

Hosszú téli estéken az embernek kedve támadhat alkotni valamit. Sokan kötnek, horgolnak, esetleg hímeznek, mások festenek, vagy egyéb kézműves tevékenységet próbálnak ki. Remek módja az alkotásnak a fonás is – például papírból.

Papírból rengeteg szuper dolgot el lehet készíteni fonással, így különböző méretű kosarakat. Ezek mind tetszetősek, csak kis gyakorlatot igényelnek. A papírfonás nagy előnye, hogy az alkotás közben újra is hasznosíthatunk, hiszen a postaládába bedobált reklámújságok kiválóan alkalmasak alapanyagnak.

Sándor Rozália

Az erdélyi Hargita megyében, Szentegyházán élő Sándor Rozália  azonban a kosaraknál kicsit tovább merészkedett. Keze alól meseszép, egyedi alakzatok kerülnek ki.

A papírfonást 6 évvel ezelőtt találtam a YouTube-on. Megtetszett és elhatároztam, hogy megpróbálom. Utána néztem több leírásnak, hogyan is kel életre a papír. Ahogy telt az idő, úgy tanultam meg fokozatosan fonni

– mesélt a kezdetekről Rozália, aki az alkotás folyamatába is beavatott minket.

Veszem a napilapot, kettőbe hajtom, elvágom, majd ismét kettőbe hajtom és újra elvágom. A fehér papírokból fehér és világos színű csöveket festek, az újság írott részét pedig átválogatom, hogy ne legyen sok kép. Ezekből sötét színű csöveket festek. Megszárítom, majd fonás előtt megnedvesítem, műanyag fóliába csavarom egy jó fél órára, hogy puha legyen, ezután elkezdem fonni

– mondta az előkészületekről Rozália.

Sándor Rozália

Az elkészült alkotásokat Rozália faragasztó és víz keverékével keményíti, megszárítja, ezután a férje lelakkozza azokat.

Általában használati tárgyak fonok, de ha megtetszik más is, akkor megfonom és dísz lesz belőle. Így készült el a sárkányom is. Nagyon szeretek újrahasznosítani, a papírfonás a technikák közül a kedvencem. Nagy öröm, mikor készítem őket, s az is boldogság nekem, ha az elkészült tárgy másoknak is tetszik

– árulta el a hölgy.

Galéria
Sándor Rozália
Kapcsolódó
Lelkünkhöz szólnak a gyönyörű kézműves virágékszerek
Nemcsak a kertünk ékei, de nyakláncainkon, fülbevalóinkon vagy gyűrűinken is ragyognak a színpompás virágok.
Olvasói sztorik