Nincs is jobb, mint egy isteni vasárnapi ebédet süteménnyel megkoronázni. Van, aki a krémesekre esküszik, mint amilyen például a Zala kocka vagy a Kinder tejszelet, más az islerre, rétesre, fánkra teszi a voksát, van, aki a kalácsot szereti. És akad olyan is, aki azt a tortát, amit még sütni sem kell.
Egyikkel sem lehet melléfogni, a kalács is mindenki kedvence. Lehet meggyes, kakaós, foszlós fonott, de akár lehet othelló szőlős fahéjas is, ami igazi ínyencség.
Ennek a receptjét kaptuk meg most meg Drozgyikné Szabó Évától.
Először egy sima foszlós kalács készül.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt,
- 7 dkg puha vaj,
- 1 tojás,
- 15 dkg cukor,
- csipet só,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2,5 dl langyos tej,
- 3 dkg élesztő
- 2 fürt othelló szőlő
Elkészítése:
Kelesztés után jó nagyra ki kell nyújtani, kevés olvasztott vajjal vagy olajjal bőven meg kell kenni, (ez plusz vaj, mert a 7 dkg mind belemegy a tésztába), meg kell szórni a fahéjas cukorral elkevert othelló szőlővel, majd fel kell tekerni.
Ezután a újra kell keleszteni, majd sütés előtt meg kell kenni 1 tojássárgája és 2 evőkanál tej keverékével. Közepes hőfokon sütjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!