Virágzó vidékünk

Magyarkert terepasztalán pár lépés csupán a Balaton

Egy napos gyalogtúrával egész Magyarország bejárható a Kiskunság homokján kialakított területen.

Kiskunság homokbuckái között, Jakabszállás határában egy különleges, szeretettel épített hely bújik meg az erdő szélén. Idén nyáron ünnepli nyolcadik születésnapját Magyarkert, a világ egyik legnagyobb szabadtéri földrajzi terepasztala.

Teljesen kiszáradtak a szikes tavak a Kiskunságban
Sivár kietlen vidék ez ilyenkor, de mégis nagy élmény egy ilyen tómederben sétálni.

A jakabszállási Kis-Magyarország botanikus kert és aktív pihenőpark vezetője Tóthné Szalontai Tünde, akit kollégái és barátai egyszerűen csak a kert nevelőanyukájának hívnak úgy véli, azok számára lehetnek ideális célpont, akik szeretnének kiszabadulni a szürke hétköznapokból. Tünde életének évek óta vált szerves részévé a terület, hiszen a tekintélyes méretű kert egész évben gondoskodást, ápolást igényel.

Jakabszállás mellett tényleg csak egy ugrás a Balaton! – Fotó: Szalontainé Tóth Tünde

Ki gépen száll fölébe…

A közel negyven hektáron fekvő pihenő parkról az embernek az általános iskolában megismert Magyarország vizei és domborzata térkép jut először eszébe, kékre festett Balatonnal, Dunával, Tiszával, Északi-középhegységgel és sárga színű dombvidékekkel. A folyókon kis hidak ívelnek át, a dombságok és hegységek kissé kiemelkednek az Alföld síkjából.

Földrajzi terepasztalunk kilencvenháromezer négyzetméter, méretaránya 1:1000, tehát kertünkben egy lépés a valóságban egy kilométernek felel meg.

-mondta Tünde a Sokszínű Vidéknek.

A hatalmas terepasztal közepén egy parasztház áll, a klasszikus “tanyaház” Lakitelket jelöli a térképen. Tőle északnyugatra rövid kis sétával a Gödöllői-dombság lankásabb területére érünk, majd újabb, néhány lépés megtételével “megmászhatjuk” akár a Kékest is. Nem kell izzasztó hegymászásra készülnünk, Magyarország legmagasabb pontja Jakabszálláson egy méter tizenöt centiméterrel magasodik környezete fölé. A magasabban fekvő tájakra bokrokat ültettek, amik olyan magasságúra vannak visszavágva, ami a méretaránynak megfelel, vagyis ezredrészei valóságos méretüknek.

Bizony még ezerszer kisebb méretben sem egyszerű feladat száraz lábbal átkelni a Tiszán – Fotó: Szalontainé Tóth Tünde
Így még sosem láthattuk a Balaton-felvidéket
Egy videó Balaton-rajongóktól Balaton-rajongóknak.

Terepasztalunk talán legizgalmasabb látványa a folyók kialakítása, szemléletes, ahogyan a Zala beleömlik a Balatonba, a Rába a Dunába. A Balaton magasabb vízállása idején a Siófoknál kilépő Sió vize csordogálni kezd.

– mondta a terület vezetője.

Néhány hete kezdték el település táblákkal és megyéket jelző feliratokkal benépesíteni az országot, Bács-Kiskun megye és néhány település már megkapta tábláját.

Az aktív pihenésre vágyó vendégek számtalan program közül választhatnak a lovaskocsikázástól a pusztaolimpiáig, sétát tehetnek a Csodaerdőben és egy fárasztó nap végén megpihenhetnek valamelyik jurtában.

Magyarkert egy kifogyhatatlan ötlettár. Munkatársaimmal együtt arra törekszünk, hogy minden évben valami új dologgal kápráztassuk el a látogatóinkat.

A folyón kis fahídon lehet átkelni – Fotó: magyarkert.com

Gyakran keresik fel Magyarkertet gyerekcsoportok osztálykirándulás céljából. A remek kirándulási lehetőség mellett a játékos tanulás lehetőségét biztosítja a kellemes környezet. Legújabb (gasztronómiai) fejlesztésük a közelmúltban valósult meg, egy szabadtéri kemencét építettek, ahol a kenyérlángosé lesz a főszerep.

Kiemelt kép: magyarkert.com

Extrém magyar szálláshelyek a különlegességek kedvelőinek
Sok egyedi szálláshelyet találhatunk, ha nem elégszünk meg a hagyományos kínálattal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik