Virágzó vidékünk

Nógrádba is megérkeztek az első gólyák

Az első Kisbágyonba, a második Őrhalomba érkezett.

A bekamerázott gólyafészkek közül éveken át a Nógrád megyei Őrhalom általános iskolájának kéményén fészkelő Báró volt az ország legismertebb gólyája annak okán, hogy a “kamerás madarak” közül mindig ő érkezett meg elsőként téli teleléséből.

Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya
Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.

2019-ben Báró és párja nem tértek haza, feltételezések szerint az idős gólyapár elpusztult. Helyüket azonban egy fiatal gólyapár foglalta el, aki – bár a webkamerás közvetítés megszűnt – Ipoly és Tündér névre kereszteltek a madárbarátok.

Lassan érkeznek vissza telelőhelyeikről a fehér gólyák, az első már február 11-én megjelent Vassurányban. Egy hónapot kerllett várni arra, hogy Nógrádban is örülhessenek a gólyakedvelők. A Facebookon március 7-én közölték a hírt, miszerint Kisbágyonba a délutáni órákban megérkezett a falu szeretett madara, míg március 9-én délután Őrhalomból érkezett az örömhír: a Kossuth utca egyik fészkében landolt egy fehér gólya.

Százezernyi gólya indul a szellők szárnyán Isztambulból Afrikába
Felemelő látvány a gyülekezés és a fegyelmezett összetartás.

Ez a fészek ugyan nem azonos Báróék egykori költőhelyével, a lényeg azonban, hogy egészségesen hazatért teleléséből a gólya, akihez minden bizonnyal napokon belül megérkezik párja is.

Kiemelt kép: https: Klein András/Bandignography

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik