Virágzó vidékünk

Erdők ölelésében bújik meg a Bakony legszebb faluja

Magyarpolány népi műemlékként védett utcája a Petőfi utca, ahol 43 tornácos parasztház sorakozik egymás mellett.

Magyarpolány neve – melyet sokan a Bakony legszebb falvaként emlegetnek – határainkon túl is jól ismert.  A falu 1990-től a Nemzeti Örökség része, 1993-ban pedig megkapta az  Európai Unió műemlékvédelmi elismerését, az Europa Nostra-díjat.

Magyarpolány a Bakony délnyugati lejtőin elterülő, erdőkkel körülvett sváb település, ami a Polányi Hosszúhegy és a Kálvária-hegy közti völgyben helyezkedik el. Fekvésének különlegességét a hegyek zöldje, és a megművelt síkság találkozása adja. A környék szép tájai gyalogosan vagy kerékpárral, kiépített túraútvonalakon járhatók be.

A falu népi műemlékként védett utcája a Petőfi utca, ahol 43 tornácos, a bakonyi  építészet jegyeit viselő tornácos parasztház sorakozik egymás mellett. Egy ilyen házban alakították ki 1990-ben a tájházat, mely ma helyi múzeumként és alkotóházként működik.

Magyarpolány szabályos kúp alakú Kálvária-dombja a tetején álló kápolnájával Magyarország egyik legszebb kálváriája. A stációik az úgynevezett fájdalmas rózsafüzér stációit jelenítik meg festett fa szobrokkal. A Kálvária-domb adja a természetes színterét a nemzetközi hírű Polányi Passiónak, amelyet 1993 óta minden évben bemutatnak a településen.

A domb tetejére 153 lépcsőfok vezet fel. A domb aljában lévő, Szent László király tiszteletére emelt római katolikus templom 1777-ben épült barokk stílusban.

A napokban Bódi Katalin látogatott el a festői szépségű faluba, és gyönyörű fotókat készített, melyek kiválóan visszadják a hely szellemiségét és szépségét.

Fotók: Bódi Katalin

Tüneményes porta a Bakony lankáinak ölelésésben
A város zaját maguk mögött hagyva a vidék nyugalmát választotta a fiatal házaspár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik