Virágzó vidékünk

Patthelyzet a világhírű faluban, vagy mattot kapott a polgármester?

Megyer 2015-ben vált igazán ismertté a kibérelhető falu programjával. A dübörgő település a 2018-as időközi polgármester-választás óta mintha leírta volna magát a térképről, óvatosan fogalmazva is érdekes történetek helyszínéül szolgált. A település egykori felvirágoztatásáért munkálkodó magánemberek most összefogtak az élhető falu feltámasztásáért, közben az önkormányzati gazdálkodás kérdőjelei okán a képviselőtestület július 20-án feloszlatta magát.

Megyer, ez a picinyke Veszprém megyei zsákfalu – bár nyári zenei fesztiváljaival már korábban is sokan ismerték – 2015-ben robbant be a köztudatba, s vált külföldön is ismertté.

Az akkori polgármester, a 2006-tól regnáló Pajer Kristóf és csapata apróhirdetésben kürtölte világgá, hogy hét végi napokra kiadó az egész falu, a bérlők közül akár ideiglenes alpolgármestert is választhatnak, s a vendégek bekapcsolódhatnak a faluszépítésbe. Lett is olyan nagy érdeklődés, hogy hosszú ideig gyakorlatilag telt ház volt a településen, még amerikai vendégek is megfordultak Megyeren.

Pajer még annak az évnek a végén Angliába költözött, s mivel a jogszabályok lehetővé tették, onnan irányította a falut. 2018-ban úgy döntött, hogy végleg letelepedik a szigetországban, és lemondott polgármesteri tisztségéről.

Magyarország „legvadabb” séfje lehet a kibérelhető falu új polgármestere
Vári Dávidot a Konyhafőnök című tévéműsorban ismerte meg az ország.

A 2018. december 9-i időközi polgármester választáson a Konyhafőnök című TV-műsorból megismert Vári Dávid séfet választották polgármesternek, aki a 2019-es önkormányzati választáson ismét elnyerte a választók bizalmát. Megyerről azonban egyre kevesebbet lehetett hallani, mígnem 2019 őszén az expolgármester – akinek vendégháza van a faluban – egészen döbbenetes fotókat tett közzé a szinte romokban heverő faluról.

Csendélet a rendezetlenségről… Fotó: Facebook/Megyer Pajta

A korábban önzetlenül Megyer felvirágoztatásáért ténykedő helyi ingatlanok tulajdonosai azt várták Vári Dávidtól, hogy készítsen tervet, miképpen kívánja „tovább éltetni” a falut. Ez elmaradt, ugyanakkor a település egyre elárvultabb lett, felverte a gaz és megsokasodott a szemét. A vendégházak tulajdonosai ezt követően tanúk jelenlétében „zár alá vették” a működtetésre a polgármesterre bízott hat portát és a közösségi épületet, a pajtát is.

Hogy a gondok túlnőttek a vendégházak kérdéskörén, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2020. július 20-án maratoni, 8 órán át tartó testületi ülés után a három tagú önkormányzat név szerinti, egyhangú szavazással feloszlatta magát.

A feloszlatást – melyet a törvényi határidőn belül újabb időközi választás követ – Baloghné Raffai Anna alpolgármester kezdeményezte, aki nem akart “bűnrészese” lenni a Vári Dávid által egyszemélyben irányított önkormányzati gazdálkodásnak.

A járvány kirobbanásakor, 2020. március 11-én terveztek megtárgyalni egy beadványt, mely az önkormányzat szabálytalan gazdálkodására várt válaszokat, ám azt a jegyző javaslatára elnapolták.

Információink szerint több eljárás van folyamatban a polgármesterrel szemben. Az ügyészség is vizsgálódik az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban, több esetben arra keresve a választ, történtek-e magáncélra történt indokolatlanul kifizetések a falu kasszájából a polgármester részére.

A július 20-i testületi ülésen az önfeloszlatás kimondása után Vári Dávid lemondott, ám ez jogi kérdést vet fel, mert a lemondást az önfeloszlatást kimondó döntés előtt kellett volna megtennie. Így a vonatkozó rendelkezések értelmében az időközi választásig továbbra is ő vezetheti a falut.

Kiemelt kép: Facebook/Megyer Pajta

A rock and roll találkozása a tehénnel: Megyer, a kibérelhető falu
Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket – írta H. C. Andersen. Mi bizton állíthatjuk: ilyen hely ma Megyer!
Olvasói sztorik