Virágzó vidékünk

Hazánk három különleges tanösvénye, amit mindenképpen látni kell

Lukács Éva
Lukács Éva
Igazi családi kirándulást kínál mindhárom tanösvény, élmény kicsiknek és nagyoknak.

Kirándulni jó, legyen bármelyik évszak, az ország bármelyik vidéke. Északon is, délen is, keleten és nyugaton, számtalan meseszép vidék várja azokat, akik szívesen mozdulnak ki otthonról, és fedeznek fel újabb csodákat tartogató vidékeket.

Most három tanösvényt mutatunk be, amiket érdemes még idén felkeresni.

Búbos vöcsök tanösvény a Kányavári szigeten

Lukács Éva

Aki a Kis-Balaton környékén jár, semmiképpen ne hagyja ki a Zalavár és Balatonmagyaród közötti útszakaszról könnyen megközelíthető Kányavári szigetet, és a rajta található Búbos vöcsök tanösvényt.

A Kis-Balaton madárvilágát bemutató 15 állomásból álló tanösvény hossza kicsit kevesebb, mint 2 kilométer, ami babakocsival, kisgyerekkel is könnyedén végig járható nagyjából 1-1,5 óra alatt.

Pórázon sétáltatva négylábú kedvencünket is magunkkal vihetjük, s közben megcsodálhatjuk a páratlan természetet, hiszen csaknem kétszázötven madárfaj és több, ma már ritka állat- és növényfaj él itt.

Galéria
Lukács Éva

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található szigetre egy jellegzetes fahídon át lehet eljutni. A szigeten található egy kicsi és egy nagy kilátó, több pihenőhely és játszótér is.

Kellemes kikapcsolódás az egész család számára, ám szúnyogírtó nélkül senki ne vágjon neki a túrának. Megközelíthető a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról. Le kell kanyarodni a táblával jelzett helyen, ahonnan hamar eljutunk a hídnál lévő parkolóhoz.

Fényes tanösvény, Tata

Ildi90/Országalbum

A Kis-Balaton után haladjunk tovább a Vértesbe, és járjuk végig az ország egyik legérdekesebb, lápra épített tanösvényét, a Tatai Fényes Tanösvényt.

Tatát mindenki úgy ismeri, a ,,Vizek Városa”, és ez nem véletlen. Régen több tucat forrás csobogott itt, különösen a Fényes forrásvidéken törtek fel bő hozamúak.

Ám az iparnak köszönhetően a 70-es évek elején elapadtak a csodás, tiszta vízű források, ám ahogy a bányák bezártak, úgy tértek vissza a 2000-es évek elején. Vízzel telt fel újra a Fényesen majdnem kiszáradt láp is.

A forrásokból 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, a karsztvíz télen sem fagy be, így a terület egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont.

Galéria
Ildi90/Országalbum

Az ide látogató megismerkedhet a  láperdők és karsztforrások világával. A cölöpsétány 1350 méter hosszú és 18 állomáson keresztül mutatja be a természeti jelenségeket és az élővilágot.

Több mint 300 növényfaj figyelhető meg itt, közülük 30 védett vagy fokozottan védett, de található itt Vörös Könyves faj is. A kilátóból csodás a látvány a lápra, ha becsukjuk a szemünk, akkor pedig az állatvilág hangjai kínálnak feledhetetlen élményt, s ha szerencsénk van, a láp bugyogását is meghallhatjuk.

A szigorúan védett természetvédelmi terület 2006 óta a világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé tartozik.

Remek program kisgyerekeseknek is, akik imádni fogják a tündérrózsákkal betelepített tavat, kutyák azonban nem mehetnek a területre.

Gyadai tanösvény, Szendehely

Terei-Vigh Krisztina

Hazánk egyik leggyerekbarátabb, családok számára ideális tanösvénye a Dunakanyarban, a Naszály hegy oldalán található Gyadai tanösvény.

A hosszú, könnyen követhető és könnyen járható túraútvonal számtalan élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak. Van itt játszótér, hatalmas, futásra kiváló rétek, az Óriások pihenője és egyéb szuper piknikező helyek, földbe vert cölöputak, Lósi-patak ártéri erdejében, mocsaras vidéken haladó pallók, de itt van a meseszép Gyadai-rét és az ország egyetlen gyalogos-függőhídja is.

Terei-Vigh Krisztina

A túra 6 kilométer, ami bő 3 óra alatt bejárható.

A rengeteg kaland mellett a tanösvényen 13 információs állomás áll, amikből sokat megtudhatunk a terület természeti adottságairól, az itt élő madarak és állatok életéről.

A kirándulóhely Budapesttől 40 km-re található északra. Megközelíthető a 2-es főútról. A Katalinpuszta településrész végét jelző táblánál jobbra kell letérni, rövid idő után található a parkoló.

Galéria
Terei-Vigh Krisztina
Kapcsolódó
Felejthetetlen élmény a mezítlábas park: 11 vidéki ösvény nyomában
Hatalmas élmény, s emellett testünknek-lelkünknek is jó szolgálatot tesz egy ilyen séta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik