Virágzó vidékünk

Új élményparkkal gazdagodott a Balaton

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldala/Facebook
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldala/Facebook
Az élménypark lehetőséget biztosít nemcsak a Balaton vízgyűjtőjével, de az ivóvízellátással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismeretek bővítésére és elmélyítésére, valamint az élményszerű tanulásra és kikapcsolódásra is.

Ünnepélyes keretek között adták át Zamárdi településén a Vizek háza élményparkot, mely a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. Mostantól új bemutatóterem és vizes játszótér várja az érdeklődőket, míg a Siófok területén lévő szomszédos töreki tanösvény 4 új pihenőhellyel bővült, írta a Dunántúli Regionális Vízművek közösségi oldalán.

Kapcsolódó

Az UNICEF és a WHO jelentése szerint a világon élő emberek negyedének nincs hozzáférése tiszta, iható ivóvízhez; a potenciális népességnövekedés, a világgazdaságban lezajló átalakulás, valamint a klímaváltozás jövőbeli hatásai pedig várhatóan tovább növelik majd a víz iránti keresletet, miközben a vízellátás világszinten egyre bizonytalanabbá válik.

Az élménypark lehetőséget biztosít nemcsak a Balaton vízgyűjtőjével, de az ivóvízellátással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismeretek bővítésére és elmélyítésére, valamint az élményszerű tanulásra és kikapcsolódásra is

– áll a közleményben.

A most átadott Vizek háza fejlesztés célja, hogy a Balaton vízgyűjtő területével, valamint a vízbázisvédelemmel, szennyvízkezeléssel kapcsolatos ismereteket minél szélesebb közönséggel megismertesse, és elősegítse, hogy a felhasználók egyre környezettudatosabb, takarékosabb és felelősebb vízfelhasználókká váljanak.

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldala/Facebook

A Vizek háza a Balaton vízgyűjtőjén, a Siófok-Törekiben található természetvédelmi területen, valamint annak közvetlen szomszédságában, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. zamárdi telephelyén épült meg. Az új, edukációra és szemléletformálásra egyaránt alkalmas élményparknak egy bemutatóterem, egy vizes játszótér és egy tanösvény is a része.

Míg a bemutatóteremben egyebek mellett az élményszerű ismeretszerzést támogató installációk, oktatási anyagok, valamint egy kis kémikus sarok és egy interaktív Balaton-makett kapott helyet, addig a vizes játszótéren a vizes szakma műtárgyait szemléltető játékokat és egy interaktív makettasztalt helyeztek el, továbbá a vízszűrők egyes rétegeit bemutató mezítlábas tanösvény, a „víz útja sétány” is várja az érdeklődőket.

Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hivatalos oldala/Facebook

A bemutatóteremtől kicsit távolabb eső töreki tanösvényen 4 új állomáshelyet is kialakítottak, így a komplex élménypark később tanulmányi kirándulásoknak, iskolai programoknak is a helyszíne lehet.

Bár a most átadott Vizek házát jelenleg csak iskolás csoportok látogathatják, az intézmény a széles közönség számára később megnyitja majd a kapuit.

Kapcsolódó
Ráharaptak a balatoni ingatlanokra a külföldiek
Svájci, holland és német állampolgároknak is keresnek már ingatlanokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik