Gyakran érzel izomfeszülést, esetleg görcsöl a vádlid? Szorongsz, ingerült, feszült vagy? Gyakran fáj a fejed, fáradékony vagy? Ezek a tünetek mind-mind utalhatnak magnéziumhiányra.
A magnéziumnak fontos szerepe van az emberi szervezetben, elengedhetetlen szív, az izomzat, az idegrendszer megfelelő működéséhez, az anyagcsere folyamatokhoz, és a csontok fejlődéséhez, de az ásványi anyagok és vitaminok hasznosulásánál is fontos szerepe van, és segítségével a depressziós tüneteket is elkerülhetjük. Hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
A mennyiségét táplálékkiegészítőkkel pótolhatjuk, de ennél sokkal jobb, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk rendszeresen, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezt a számunkra fontos ásványi anyagot.
Melyek ezek?
Olajos magvak
Magnéziumban gazdagok a diófélék – dió, mandula, kesudió, pekándió, fenyőmag, pisztácia, mogyoró és az olajos magvak, mint a tökmag, lenmag, napraforgómag. Beleteheted őket müzlibe, de egy kis csészébe öntve is nasizhatsz belőlük.
Hüvelyesek
A hüvelyesek közül kiemelkedik a szójabab, amiben rengeteg a magnézium, de ide sorolható a többi babféle, a lencse, a zöldborsó, csicseriborsó, sárgaborsó is.
Leveles zöldségek
Bár a gyerekek nem szeretik, Popeye nem véletlenül kedvelte a spenótot, amely kiemelkedően jó magnéziumforrás. Mellette érdemes még fogyasztani sóskát, kelkáposztát, brokkolit, petrezselymet, snidlinget vagy mángoldot. A zöldségeknek nagy előnye, hogy alacsony energiabevitel mellett tudjuk velük feltölteni magnéziumraktárainkat. Amit lehet, fogyasszuk nyersen.
Gyümölcsök
A gyümölcsök közül fontos megemlíteni a banánt, ami amellett, hogy az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon, tele van magnéziummal is. Jó magnéziumforrás még az avokádó, a narancs, datolya, a szeder, kivi, de a sárgabarack és a málna is.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Fogyasszunk tönkölybúzát, teljes rozst, búzakorpát, zabot, zabkorpát, hajdinát. A teljes kiőrlésű gabonák kiváló magnéziumforrásnak számítanak, de egyéb előnyük is ismert, így fogyasztani mindenképpen érdemes őket.
Halak
Nem csak az Omega 3 zsírsav tartalmuk miatt érdemes halat enni, a magnézium forrásnak is kiválóak a tengeri halak. A hering, a tonhal, a makréla vagy a lazac mellett jó forrás a rák is.
És egy jó hír az édességkedvelőknek: A csokoládé is tartalmaz magnéziumot, és nem is csak nyomokban. A 70% feletti kakaótartalommal rendelkező, és hozzáadott cukrot nem tartalmazó étcsokoládé az egyik legjobb magnéziumforrás.
Az élelmiszercsoportok mellett a víz is nagyon fontos szerepet játszik a napi magnéziumbevitelben, így a folyadékfogyasztásnál már csak emiatt is érdemes a cukros üdítők helyett ezt választani szomjoltásra.
Kiemelt kép: Pixabay.com