Életmód

Éjszakai repülőket fotóztak a Kőszegi-hegységben

Lukács Renáta
Lukács Renáta
Éjjeli lepkéket kapott lencsevégre a polgári természetőr.

Lukács Renáta kőszegi természetvédő  sokat járja az erdőt, szabadidejében polgári természetőrként segíti az Őrségi Nemzeti Park szakembereinek munkáját.

A napokban a lelkes természetbarát látványos fotókon örökítette meg a Kőszegi-hegység “éjszakai repülőit”.

A fekete medvelepke (Arctia villica), a fenyőszender  (Hyloicus pinastri) és a csőrös púposszövő (Pterostoma palpina) is éjszakai életmódot folytatnak. 

Az önkéntes a meseszép állatokról az adatokat rögzítette a nemzeti park munkatársai számára, illetve bejegyezte egy ízeltlábúakkal foglalkozó adatgyűjtő oldalon is.

Az izeltlabuak.hu oldalt bárki használhatja. Ha valakinek kedve támad az esti lámpafénynél összegyűlt lepkéket megismerni, feltöltheti a képeket és megkapja a határozást, így megtudhatja, hogy pontosan milyen lepkét, ízeltlábút látott

– mesélte Lukács Renáta a Sokszínű vidéknek.

A nemzeti park igazgatósága korábban meghirdette a Lepkeháló Programot, melynek egyik célja a tudományos adatgyűjtés. A lepkék rajongói egy applikáció segítségével néhány másodperc alatt értékes adatokat rögzíthetnek, így segítve a szakemberek munkáját.

Az MME Lepkevédelmi Szakosztálya idén is megrendezi az országos lefedettségű Szinkron Éjszakai Lepkészet programot, összesen 19 helyszínnel. Az Őrségi Nemzeti Park területén Magyarszombatfán és Szalafőn várják az érdeklődőket. A programokról bővebb információk itt elérhetők.

Kapcsolódó
Éjjeli pillangók után kutatnak a Hortobágyon
Sztyeplepkéket jelöltek a hortobágyi pusztában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik