Kertünk-Portánk

Provence, ahol az ablakok is beszédesek

pixabay
pixabay
A francia vidéki házak fényűző, mégis egyszerű stílust, természetes kőhomlokzatot és elegáns, rusztikus belső teret kínálnak. Az ablakaik pedig egyszerűen elbűvölnek.

Sok ember számára Provence a 19. század romantikájához és megnyugvásához kötődik. Ez a franciaországi régió, mint egy mágnes, évente turisták ezreit vonzza. Nem meglepő, hogy azok, akik legalább egyszer ellátogattak Provence-ba, hajlamosak annak legalább egy kis részét újrateremteni a földkerekség más részein.

A mai napig a számos építészeti stílus közül a Provence-i stílus az egyik legnépszerűbb.

A Provence-i stílusú ház jellemzője a ház külső megjelenésének kifinomultsága és egyfajta romantikus gyengédsége. És persze különleges helyet foglalnak el a részletek.  A ház falainak téglából vagy kőből készülnek. A falakat sokszor világos színű stukkó borítja.

A Provence-i stílusú házak két- vagy háromszintesek. Általánosságban elmondható, hogy  a földszint díszítésében a minimalizmus, míg a felső emeletek dekorációjában az igényesebb kialakítás a jellemző.

Oszlopos erkélyek vagy faragott díszkorlátok emelik szépségét a homlokzatnak. Az első emeleten az ablakok általában keskenyek és spalettázottak. A második és harmadik emeleten nagyobbak, hogy a napsugarak minél jobban behatoljanak a házba.

Spalettázott szépségek 

Az első “redőnyöket” úgy tartják, hogy az ókori görögök tervezték. Márványból készültek, rögzített zsalukkal rendelkeztek, és a maihoz hasonlóan a szellőzés és a világítás szabályozására szolgáltak. Az évek során fokozatosan alakult át a koncepció. A márványt fa váltotta fel, a lamellák pedig mozgathatóvá váltak, lehetővé téve a fény és a levegő mennyiségének szabályozását.

A külső nyílászárók és spaletták színben kontrasztot képeznek a külső- és belső falfelületekkel. Jellemzőek a keskeny, de magas ablakok, a színes spaletták, az ablakpárkányon pihenő gyönyörű muskátlik illetve a petúniák.

Bármennyire is vonzóak is ezek a spaletták, alkalmazásuk inkább a praktikumhoz köthető.  A fény- és hőmennyiséget korlátozzák és segítik a helyiségek hűvösen tartását és megakadályozzák a bútorok kifakulását. A forró nyári éjszakákon a redőnyök lehetővé teszik, hogy a befelé nyíló ablakok visszacsatolva maradjanak, így a szellő is átjárja az otthont, de biztonságban tartja a házakat és minimalizálja a rovarok behatolását.

A bejárati ajtó mellé ültetett borostyánok, vadszőlők vagy más futónövények lenyűgöző látvánnyal ajándékoznak. Sok helyen, mint egy különleges természeti  képződmény körülölelik az épületet, a nyílászárókat, a korlátot vagy akár a lépcsőfeljárót.

Fotógaléria

Galéria

A francia vidéki házak összességében fényűző, mégis egyszerű stílust, természetes kőhomlokzatot és elegáns, rusztikus belső teret kínálnak.

A provence-i otthonok, évszázadok óta inspirálják az otthonépítőket és a lakberendezőket és az elegáns belsőépítészeti trendeket. Tegyük hozzá: nem véletlenül.

Kapcsolódó
Meglátni és szerelembe esni, avagy Provence valóban a szívekhez szól
Sokan mondják, hogy Provencet egyszer mindenkinek látni kell. Igen, látni kell!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik