Mozaik

Formabontó építészeti remek a környezetbarát ökofürdő

A tervezők színesben álmodták meg a hat épületből álló komplexumot.

Szinte mindenki hallott már a bécsi Hundertwasser-házról, talán látta is a csodás épületet, hisz sokak számára bakancslistás látnivaló az osztrák főváros nevezetessége. Van azonban Stájerországban is egy különleges hely, ahol ráadásul megfáradt ízületeinket, izmainkat is ellazíthatjuk Európa egyik legszebb fürdőjében, miközben a neves építész formabontó alkotásában gyönyörködhetünk.

Fotó: Pixabay

A Bad Blumau fürdő megépítésekor az excentrikus építész képzelőerejének alig szabott gátat valami, így a komplexum 2500 tarka ablakkal, virágokkal, növényekkel fedett hullámzó tetőkkel és két gyógyforrásból táplálkozó termálvizű medencékkel várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat.

Fotó: Flickr/djcaliban

A Rogner Bad Blumau Fürstenfeld kisváros közelében fekszik 40 hektáron, az itt feltörő termálvíz 110 Celsius fokos, a Melchior és Vulkania gyógyforrás látja el energiával és meleg vízzel a fürdőkomplexumot.

Fotó: Pixabay

A festői tájban az organikus építészet műremeke a fürdő: növényekkel és fákkal beültetett tetők alatt épült meg a formák girbegurba változatossága, a falak színkavalkádja pedig még pezsgőbbé, vidámabbá varázsolják a komplexumot. A tágas belső tereket zegzugos folyosók és kis titkos helyek teszik még hangulatosabbá, természetes anyagok köszönnek vissza érdekes formákba álmodva.

Fotó: Flickr/Bokor.Istvan

Hundertwasser egy, a természettel harmonikus egységet alkotó kreatív épületegyüttest álmodott meg, energiatakarékos kialakítással, a levegő tisztaságát biztosító, tájba olvadó növényzettel. A hasonló gondolkodású Robert Rogner osztrák építész azzal az ajánlattal kereste meg Hundertwasser-t, hogy közösen alkossanak egy minden igényt kielégítő szálloda- és gyógyfürdő komplexumot. Együttműködésük eredményeként jött létre 1997-ben a Rogner Bad Blumau.

Galéria
Fotó: Facebook/Rogner Bad Blumau

A művész építész

Az osztrák származású művész, Friedenscreich Hundertwasser igen nagy népszerűségét elsősorban talán legismertebb alkotása, a bécsi Hundertwasser-háznak köszönheti. Pályáját festőművészként kezdte, később ökológus, majd épülettervező lett.  2008-ban egy nagyszabású kiállítás keretein belül a magyar közönség is megcsodálhatta alkotásait a Szépművészeti Múzeumban.

Fotó: Flickr/Mike Fayer

Öko üdülőközpont

A környezetbarát komplexum hat épületből áll, melyeket a lankás domboldalba süllyesztve építettek meg, az eltávolított talajmennyiséget pedig a tetőkön hasznosították újra, az ott kialakított zöldfelületek alapjaként. Ráadásul az egykori farm területén felépült fürdő a 3000 méter mélységben itt fakadó, szén-dioxidban gazdag természetes forrásvizet használja fel a gyógyfürdő-víz pH-értékének a stabilizálására. Az eljárás során rengeteg gőz szabadul föl, és olyan sok energia termelődik, hogy a létesítmény egész éves fenntartásához és fűtéséhez is elegendő.

Kiemelt kép: Flickr/Irina Zavyalova

Színesben szép a világ
Épületek, melyek már-már a mesékre emlékeztetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik