Mozaik

Önkéntesek és halászok etetik Kázmért, a Pákozdon telelő gólyát

A madarat a sukorói Vadmadárkórház fehér jelölőgyűrűjéről lehet felismerni.

Jó két hónap, és hazaindulnak téli telelőhelyeikről a fehér gólyák. Miközben többségük Afrika meleg vidékein tölti a hideg hónapokat, több madár úgy gondolta, hogy nem indul vándorútra, és itthon vészeli át a telet.

Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya
Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.

A Sokszínű Vidék rendszeresen beszámolt a hazánkban maradt gólyákról, köztük  a Hortobágy térségében rendszeresen megfigyelt Kikeletről, aki a legrégebben itthon telelő gólya: ő 12 éve nem hagyta el Magyarországot. Az ásotthalmi Matyi és a semjénházi Lilike 9 éve éve tölti a telet költőhelyének környékén, az egyeki Máté névre keresztelt madár pedig először maradt itthon.

A madárvédők és állatbarátok által különös figyelemmel kísért “társaság” újabb gólyával egészült ki: 2020. január 1-jén készült fotó egy Pákozd mellett sétáló fehér gólyáról.

A sukorói Vadmadárkórháztól megtudtuk, hogy a Szúnyog-szigeten telelő gólya nem más, mint Kázmér, aki a múlt nyáron még a páciensük volt. Miután teljesen felépült, szabadon távozott, azonban nem repült messzire, letáborozott a pákozdi Szúnyog-szigeten

– írta a feol.hu.

Mikor eljött az ősz, nem csatlakozott Afrikába tartó társaihoz, úgy döntött, itthon tölti a telet. A Vadmadárkórház folyamatosan követi Kázmér sorsát, önkénteseik és a helyi halászok rendszeresen etetik a hideg idő beállta óta. Sokan találkozhatnak vele, a madarat a Vadmadárkórház fehér jelölőgyűrűjéről lehet felismerni, tájékoztatott a portál.

Kázmérról rövid videó is készült:

Kiemelt kép: You Tube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik