Virágzó vidékünk

Felejthetetlen élményeket nyújtó barlangok a Dunántúlon

Lóczy-barlang látogatóközpont/Facebook
Lóczy-barlang látogatóközpont/Facebook
Lépcsők, várak, arborétumok után most a föld alá invitálunk minden kirándulni vágyót.

Magazinunk oldalain igyekszünk hazánk látnivalóiból megismertetni az olvasókkal néhányat. Mutattunk már be kilátókat , várakat , szoborparkokat , tavakat , romtemplomokat , szurdokot , lombkorona-ösvényeket és persze még számtalan helyet, amiket mind-mind érdemes felkeresni.

Ezúttal a föld alá invitálunk minden kirándulni vágyót,  és a Dunántúl két barlangját mutatjuk be. Hátha kedvet csinálunk egy kis bar(l)angoláshoz!

Kapcsolódó
5 csodás, képeslapra kívánkozó kápolna a Balaton partján
Ha a Balatonnál járunk, a fürdésen kívül számtalan látnivaló is akad, például kedves kis templomok elszórva körben a parton.

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolcai-tavasbarlang/facebook

A Dunántúl egyik leghangulatosabb városa Tapolca, kihagyhatatlan ékköve pedig az 1942 óta védett, és 1982 óta fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang. Hazánk turisztikai célra kiépített barlangjai közé tartozik és bárki által megtekinthető.

A barlangot, melyet a mészkő repedéseibe bejutó víz alakított ki, 1903-ban fedezték fel, és egy évtizeddel felfedezése után nyitották meg a látogatók előtt. Teljes hossza 3280 méter.

Érdekesség, hogy ez a barlang volt hazánk első, villanyvilágítással ellátott, idegenforgalmi célokra is használt barlangja.

Tapolcai-tavasbarlang/facebook

Egy város alatt csónakázni menő. Márpedig pontosan ezt tehetjük meg, ha felkeressük a központban található barlang bejáratát, aminek a lejárata mesterségesen létrehozott.

A látogatható rész körülbelül 300 méter. Odabent lépcsőkkel és járdákkal kiépített szakasz után érkezünk el a csónakokhoz, melyekkel a barlangtúra egy szakaszát, 150 métert tehetünk meg. Maga a túra nem hosszú, mindössze 30 perc, és bár kevés ásványképződmény és cseppkő található itt, megfigyelhetők hévizes kiválások különböző formái, valamint néhol, kisméretű kalcitkristály bevonat is.

A legnagyobb élményt pedig természetesen a csónakázás nyújtja felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park/facebook

Különösebb ruházattal nem kell készülni, a barlang nem hideg, általában 18-20 Celsius fok van odalent.

A tavasbarlang mellett kiállítótér mutatja be a Balaton kialakulását, élővilágát. Ha pedig már a városban járunk, és rászánjuk az időt, pár perc séta után megtekinthetjük a szintén ikonikus Malom-tavat a csodás régi vízimalmával és halaival.

Lóczy-barlang

Lóczy-barlang látogatóközpont/Facebook

Balatonfüred számos nevezetessége között mindenképpen érdemes megemlíteni a város északi peremén emelkedő Tamás-hegy lábánál található Lóczy-barlangot, mely id. Lóczy Lajos, a Balaton világhírű kutatója nevét viseli.

1882-ben kőfejtő munkások fedezték fel, és 1934-ben tették látogathatóvá. Közel 150 méter hosszú és 20 méter mély. Magyarország turisztikai célra kiépített és bárki által megtekinthető barlangja, ám fokozottan védett és régészeti védelem alatt is áll.

A gyerekeknek is kellemes sétával bejárható, élvezetes programot kínáló barlangot a hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park/facebook

Balatonfüred vasútállomástól autóval 5 perc alatt, gyalog fél órás sétával érhető el. Bejárásához itt sem kell különösebben készülni, utcai ruhában lehet látogatni. A hőmérséklet 12 °C.

A barlang megtekintése után érdemes a hegy tetejére is felmenni, ahol a Jókai-kilátóból csodálható meg a környék.

Dunántúli barlangként említsük meg a 45 méter hosszú és 18 méter magas Szelim-barlangot is, ami a tatabányai Turul szobortól egy könnyed sétára található, és hatalmas kerek ablakai, kialakítása, valamint a belőle látható mesés kilátás miatt mindenképpen érdemes felkeresni.

És ne maradjon ki a listából a Bakonybélhez közeli Odvaskői barlang se, amiről szintén írtunk már, s amihez lábakat és tüdőt derekasan igénybe vevő 284 fokos lépcsősor visz fel.

A Dunántúl számtalan csodát rejt, amiket érdemes felkeresni. Kirándulásra fel!

Kapcsolódó
5 kényeztető kirándulóhely Budapesttől pár percre
Érdekes alakú sziklák, cölöpsétányok, szurdokok várják azokat, akik kimozdulnának a fővárosból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik