Életmód

Egyediségével és sokszínűségével lett országos hírű a családbarát Ízlelő

Szekszárd mellett Budapesten is működik a Kék Madár Alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató étterme.

Empátia, sokszínűség és magas minőségű gasztronómia találkozása ez a hely – így hirdeti magát Budapest első olyan étterme, ahol a vezetőségen kívül kizárólag megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak.

Szociális farmok válthatják az autista majorságokat Magyarországon
A befektetés sokszorosa térül meg társadalmi haszonban.

A Kék Madár Alapítvány az országban elsőként 2007-ben, Szekszárdon hozott létre egy éttermet, amely a megváltozott munkaképességű emberek eredményes, sikeres foglalkoztatását tűzte célul maga elé. Az alapítvány 2014-ben előbb kibővítette a tolnai megyeszékhelyen működő vállalkozást, majd tavaly a fővárosban is megnyitotta családbarát éttermét.

Fotó: Hegyvidéki Ízlelő

Hatalmas változást hoz a munkavégzés mindenki életében, függetlenül attól, hogy ép vagy mmk-s emberről van-e szó, az ő esetükben persze még katartikusabb az “én képes vagyok erre” élmény megtapasztalása. Egész más lesz a tartásuk, az önbizalmuk, a magukról alkotott kép.

– mondta a Sokszínű Vidéknek Mészáros Andrea ötletgazda.

Megváltozott munkaképesség a fogyatékos és egészségkárosodott emberek gyűjtő megnevezése, vagyis a hallásukban, látásukban, mozgásukban és értelmileg akadályozott és autista emberek és az egészségkárosodás miatt csökkent munkavégző képességű emberek gyűjtő megnevezése.

Sokszínűség a sikerük titka

Ahogyan Szekszárdon, úgy a főváros 12. kerületében működő Hegyvidéki Ízlelő étteremben is fogyatékkal élő emberek dolgoznak, akik a konyhai előkészítéstől a felszolgálásig minden részterületen teljes értékű munkát végeznek.

Fotó: Facebook/Hegyvidéki Ízlelő

A vezetőkön és a munkatársak 1-1 segítőjén kívül minden kolléga megváltozott munkaképességű, például szakács, konyhai kisegítő, felszolgáló, vagy kasszás.

Társadalmi vállalkozásunkban bármilyen okból munkaképességében akadályozott ember dolgozhatnak, kerekesszékben élő, súlyosan látássérült, értelmileg akadályozott, hallássérült, aspergeres, vagy egészségügyi problémákkal küzdő munkatársaik vannak.

– mondta az alapítvány vezetője.

A betanítást megelőzi a munkaképességek felmérése, vagyis mentorok győződnek meg arról, mit szeretnének és mire képesek a munkára jelentkezők. Mindezek alapján állítanak össze egy-egy munkakört. A mentorok, fejlesztőpedagógusok dolga, hogy az új, megváltozott munkaképességű kollégák vágyai és képességei között megtalálják azt a módszert, amivel eredményesen tud a vállalkozásban dolgozni.

Az emberek többsége szeretetre, megértésre vágyik. Szeretet a mosoly, ami a kedvességet, az odafigyelést, és a megértést jelképezi – ez a kerekesszékes Hajnalka hitvallása – Fotó: Hegyvidéki Ízlelő

Más éttermekhez képest a vezetők részéről nagyobb odafigyelést igényel a munka megszervezése. Amíg egy átlagos étteremben a levest rendszerint egy ember készíti, addig ez náluk 4-5 ember közös munkája. Egyikük feladata kizárólag a zöldség megtisztítása, másikuk a sűrítést készíti, a séfnek ezért kiváló szervezőnek kell lennie, hiszen a végeredmény ízében a vendég nem érezheti a különbséget. A fővárosi, Hegyvidéki Ízlelőben tizenöt, a szekszárdi Ízlelőben tizennyolc megváltozott munkaképességű munkatárs dolgozik.

Fotó: Facebook/Hegyvidéki Ízlelő

A fogyatékos emberek jellemző módon nagyon lojális és megbízható munkatársak, akik bizonyítani szeretnék, hogy értékes munkavállalók vagyis akarnak dolgozni. Velük gyakran azért kell vitatkoznunk, hogy betegen nem jöhetnek dolgozni, vagy mindenkinek nem kell egy-egy rendezvényen részt venni

– hangsúlyozta Mészáros Andrea.

Budapesti, és szekszárdi éttermük működtetése mellett jelenleg is zajlik csokoládémanufaktúrájuk és élelmiszerüzemük bővítése. A gasztronómián kívül többféle közhasznú szolgáltatást végez a Kék Madár Alapítvány, családi bölcsődét működtet, és munkaerő piaci szolgáltatásokat nyújt, melyek lényege, hogy a nyílt munkapiacon segítik elhelyezkedni a fogyatékos embereket.

Ízletes falatokban nincs hiány az éttermekben – Fotó: Hegyvidéki Ízlelő

Változatos ízvilág

Az alapítvány családbarát éttermeinek kínálata túlmutat a hagyományos kifőzdék keretein, sokféle levesből, és főételből választhatnak a vendégek. Brokkolis sajttal töltött karaj rántva kukoricás rizzsel, göcsi töltött csirkecomb rösztivel, vargabéles…Hamar összefut az ember szájában a nyál a különleges ételek nevének hallatára. Az éttermekben tíz alkalmas bérlettel, gyermek menükkel igyekeznek a családok számára kedvezőbbé tenni az étkezést.

Biztos vagyok benne, hogy sok vendégünk úgy ül be hozzánk ebédelni egy jót, hogy fel sem tűnik neki a másságunk. Mi nem “fogyatékos étteremként”, hanem családbarát étteremként hirdetjük magunkat, és igyekszünk a világ legtermészetesebb módján kezelni, hogy kollégáink sokszínűek, eltérő szükségletekkel rendelkeznek

– hangsúlyozta Andrea.

Fotó: Hegyvidéki Ízlelő

Az emberek többsége szeretetre és megértésre vágyik, amit az ízletes ebéd mellé egy őszinte mosoly kíséretében biztosan megkap a Kék Madár  Alapítvány szekszárdi és budapesti éttermében.

Kiemelt kép: Hegyvidéki Ízlelő

Kiderült, melyik ország konyhája a legnépszerűbb a világon
A kínai és japán konyha végzett még dobogós helyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik