Kertünk-Portánk

Rabul ejti a szíveket a kulcsi kőműves kertje

Nyolc év alatt meseszép kertet épített a kőműves hobbikertész.

Ungvári Tamás a Fejér vármegyei Kulcson különleges kertet gondoz. A 120 négyzetméteres előkertben lenyűgöző pálmák és számos ritkaság virít. Éppen ezekben a napokban a legszebb a mediterrán porta.

Édesanyám kedvence az angyal trombitavirág volt. A halála után egy külföldi nyaralásunk során láttam egy gyönyörű angyaltrombitát, előtörtek az emlékek, és elhatároztam, hogy nekem kell egy ilyen virág. Talán akkor kezdődött…

– mesélte Ungvári Tamás a Sokszínű vidéknek.

Szépen sorban érkeztek Kulcsra a szebbnél szebb növények, Tamás rokonoktól, ismerősöktől kapott ajándékba töveket. Az első növények jukka pálmák, adeniumok (sivatagi rózsák) és agávék voltak. Hamarosan teljesen belemerült a kertészkedésbe.

Jöttek az első sikerélmények és kudarcok, ezért utána nézett az egyes növények igényeinek, elkezdte tanulmányozni a gondozásuk fortélyait. A kőműves megismerkedett egy kertésszel, akinél sok időt töltött, barátok lettek. Mellette megszerezte a megfelelő tudást, ezt kamatoztatja azóta is a hobbikertész.

Varázslatos útiélményeiből meríti ötleteit

Mindig az egzotikus helyek vonzottak, ezért megpróbáltam létrehozni a saját kis dzsungelemet. Minden évben más arculatot kap a kert, évről-évre új ötleteim támadnak. Nem mindegy, milyen csoportosításban ültetem el őket, ebben inspirálnak a külföldi nyaralásaink.

Kulcs külterületén homokos a talaj, amiben hamarabb tud gyökeret ereszteni bármelyik növény, így nagy számban hozzák a sarjakat. Ezt figyelembe véve egyre nagyobb helyre van szüksége a kertbarátnak minden évben.

A változatosság a kertben is gyönyörködtet

A kert folyamatosan terjeszkedik, és szépül. Jelenleg nagyjából 120 négyzetmétert foglal el. A pompás ékszerdoboz a trópusi és a mediterrán vonalat ötvözi, a csodás növények mellett egy kis halastó is helyet kapott.

Legalább 6 féle pálma, 8 fajta banán, colocasiák, alocasiák, xanthosomák, saját magról szaporított különleges növények vannak a kertben, melyeket utazásaink során gyűjtöttünk össze. Ilyen a juharlevelű lángfa, a bismarckia nobilis pálma, valamint a bougainvilleák

– fejtegette Tamás.

A kertben élő hat görög teknős kedvenc csemegéi a hibiszkuszok, mellettük dáliák, canna, golgotavirág, orchidea és természetesen számos angyaltrombita nyílik. A vállalkozó párjának az volt a kérése, hogy legyen színesebb a porta, ezért több évelő is érkezett és érkezik azóta is a kertbe.

A kulcs külterületén pompázó kert ilyenkor a legszebb, a nyár végére teljesednek ki a növények, ekkor legnagyobbak a levelek, így ráadásul több vizet is párologtatnak, és ezzel egy saját kis mikroklímát hoznak létre.

Sokat kell öntözni

A Tamás kertjébe ültetett növények többsége rendkívül sok vizet és tápanyagot igényel. Ehhez pedig kevés egy félcollos slaggal végig sétálni a pálmák között.

Speciális öntözőrendszer van kiépítve, napi kétszer 45 perces indítással a nyári nagy melegben. Emellett naponta kétszer locsolok. Átlagosan napi 4-5 órát foglalkozom naponta a növényekkel, ebben benne van a locsolás, gazolás, és az elhalt levelek eltávolítása

– sorolta tennivalóit a hobbikertész.

Kulcson kártevő szerencsére nincs, a téli időszakban – a teleltetésnél – az alacsony páratartalom miatt a növények egy része hajlamos az atkásodásra, tetvesedésre. A kőműves igyekszik természetközeli módszerekkel kertészkedni, vegyszeres kezelést csak végszükség esetén alkalmaz.

A növények egy része takarással kint marad a kertben egész télen, viszont a lágyszárúaknak, a kontyvirág féléknek elengedhetetlen egy télikert, ahol a minimum hőmérséklet 15 fok. A szükséges hőmérsékletet Tamás kályhával és légkondicionálóval biztosítja.

Tavasszal, amikor tartósan 10 fok feletti odakint a hőmérséklet, ismét kiültetik a növényeket. A gumóra, vagy hagymára szárított fajták gond nélkül kitelelnek a pincében, lényegében gondoskodást sem nagyon igényelnek.

Okosan és ökosan kertészkedik

Ungvári Tamás szerint, hogy mennyibe kerül egy ilyen kert, azt mindenkinek a pénztárcája dönti el. Amikor beérkezik egy növény Thaiföldről, akkor csillagászati áron kínálják, de a következő évben már nem számít újdonságnak, egyre több helyen kapható. Végül annyit esik az ára, hogy a kulcsi hobbikertész számára is elérhető lesz.

Ezek a növények pár ezer forinttól több százezer forintig kaphatók – méret és fajta függvényében. Az itthoni növénycsoportokban is elterjedt fajtákat nevelek, valamint van egy-két ritkaságnak számító növényem. Évek alatt gyűjtött, és általam szaporított növények alkotják a kertemet, és a csepegtetős öntözőrendszert is saját magam készítettem.

A kitartás és a szeretet elvezet a boldogsághoz

Tamás azt tapasztalta, hogy idehaza is folyamatosan fejlődik az egzotikus növényeknek a piaca, egyre többen ismerik ezeket a fajtákat.

A vállalkozót a természet szépsége megnyugtatja és segít számára kikapcsolni. A kertben kipiheni a munka fáradalmait, és kedvencei között képes levezetni a felgyülemlett stresszt. Emellett persze szeretnek utazni is, többnyire a mediterrán térségbe, a tenger közelébe. Nem véletlen, hogy a vágya egyszer olyan helyen élni, ahol teleltetés nélküli kertet alkothat.

Azt vallom, hogy nem szabad félni az ismeretlentől, a változástól, hiszen ez által fejlődsz és képes leszel előre menni. Élj meg minden pillanatot az életben, és bátran kell kísérletezz új dolgokkal. Kitartással és szeretettel minden lehetséges.

A cikkben szereplő fotókat Ungvári Tamástól kaptuk.

Kapcsolódó
Nyári szépségében tündököl a szászbereki család mediterrán csodakertje
A szép kert titka a rendszeres, szívvel-lélekkel végzett munka.
Olvasói sztorik