Otthon készült

10 tojás a pörgős nokedli titka

Régen akadtak olyan háztartások, ahol örültek, ha egy szem tojás akadt mutatóba a galuskába.

A galuska minden háztartásban népszerű étel. Van, aki húsok mellé köretnek fogyasztja szívesen, mások tojásosan, egytálételnek is kedvelik, ritkán levesbe is belekerül.

Itt készül az egyik legjobb juhtúrós haluska Magyarországon
Brindzás sztrapacska vagy juhtúrós haluska? A Palócföld kedvelt eledelét Mikszáth Kálmán is imádta.

A nokedli vagy galuska (németül Spätzle, olaszul: troffi, horvátul: knedla) jellegzetes magyar tésztaétel. A lágy nokedlitésztából kiszaggatott formátlan apró galuskák mérete átlagosan 12-26 milliméter. A nokedli is, sok más magyar ételspecialitáshoz hasonlóan, német és osztrák hatásra terjedt el a magyar étkezési kultúrában. Újabban ennek a népszerű tésztaféleségnek a házi formáját nevezik nokedlinek, az éttermek étlapjain pedig galuska a neve az olcsó köretnek.

Létezik a nokedli eredetére egy másik változat is. Egyes vélemények szerint a nokedli az olasz gnocchi magyarosított változata főtt krumpli nélkül. Állítólag a 15. században Mátyás király felesége, Aragóniai Beatrix révén ismerték meg a magyarok, és a királyné itáliai szakácsai honosították meg nálunk.

Akár egyik, akár másik variáció igaz, az bizonyos, hogy közkedvelt étel. Az elkészítése azonban elsőre talán nem is olyan egyszerű.

Egy jó galuskához azt mondják 30 deka lisztenként 1 tojás kell. Régen azonban a szegénység idején spórolni kellett a tojással is, s bizony akadtak háztartások, ahol örültek, ha egy szem tojás akadt mutatóba a galuskába.

Manapság 4 főre 50 dkg liszttel és 2, maximum 3 tojással számolunk ha nokedlit készítünk, nemrég azonban tudomásomra jutott, hogy igazán pörgős akkor lesz a galuska, ha 1 kg liszthez 10 tojást rakunk.

Hittem is, nem is, de úgy döntöttem kipróbálom.

Fotó: K.O.

Fogtam 10 tojást, egy evőkanál sót és a lisztet, és összekevertem. Nagyon kicsi vizet tettem csak hozzá, és végül csak 80 dkg lisztet, így készítettem el a nokedlit. A színe gyönyörű volt, ez kétségtelen, és az állaga is olyan, mint máskor. Ahány ház, annyi szokás, én szoktam egy kicsit pihentetni a masszát, mielőtt a forrásban lévő vízbe szaggatom, most is így tettem.

Főzni tovább kellett a több tojásos változatot, mint egyébként az átlagos galuskát szoktam, de az eredmény kétségkívül egy nagyon gusztusos, pörgős galuska lett.

Galéria
Fotó: K.O.

Kiemelt kép: Kun Orsolya

Sütőben pirulva az igazi a rakott nokedli
A legtöbben csak köretnek fogyasztják, de ezt a változatot vétek lenne nem kipróbálni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik