Kertünk-Portánk

Negyedszer tért vissza Dömösre röpképtelen párjához a fehér gólya

Európa viszonylatban is egyedüli a dömösi pár szerelme. Üdv itthon, madárka.

Április 2-án délután 2-kor landolt a dömösi fészekben Szofi, a fehér gólya. A hír önmagában nem lenne különös, hiszen folyamatosan térnek vissza telelésükből a szeretett madarak, ám Szofi és párja, Macus története európai viszonylatban immár egyedüli.

2019-ig a horvátországi Klepetan és párja állt a figyelem középpontjában, ahol 17 éve repült haza sérült párjához a hím madár.  A történet azonban – mint a Sokszínű vidék is megírta – sajnos befejeződött.

Elpusztult a sérült párjához 17 éven át visszatérő gólya
Szomorú véget ért a gólyavilág legismertebb párjának szerelmi története.

Márton András dömösi madármentőhöz 2016 áprilisibán lőtt sebbel került a később Macus névre “keresztelt” hím madár, melynek bal vállából egy sörétet kellett kioperálni. Ezt követően kezdődhetett a gólya rehabilitációja, ám a gólya nem kezdte meg vonulását Afrika felé. Kiderült, hogy maradandó a sérülése, és hiába kapta vissza teljes szabadságát, nem tudott és azóta sem tud repülni, így a  dömösi madármentőnél maradt.

2017 kora tavaszán Márton András úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha bekövetkezik a csoda. És bekövetkezett. Április közepén egy tojó érkezett a fészekbe, találkozásukat követően pedig el is kezdték a költési ceremóniát.

2018-ban a tojó olyan rossz állapotban ért haza, hogy alig élt. Tojni nem tudott, így abban az évben nem voltak fiókáik. 2017-ben viszont négy, 2019-ben három fiókját neveltek.

Fotó: Tomeczné Valcsi

Azóta a Szofinak elnevezett tojó rendszeresen elrepül téli telelőhelyére, és most,  immár negyedszer érkezett vissza dömösi szerelméhez. Ahogy érdeklődésünkre Márton András elmondta, kicsit szeretgették egymást, majd gyorsan párzásba kezdtek.

Remélhetőleg Szofi és Macus szerelme idén is több fiókával örvendezteti meg a gólyabarátokat.

Kiemelt kép: Facebook/Tomeczné Valcsi

Különleges afrikai gólya érkezett a dömösi madármentőhöz
Szereti az embereket és nagyon barátságos a madárka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik