Virágzó vidékünk

Főszerepben a libák – A legjobb vidéki programok novemberben

Sokszínű és változatos lesz a november is programok tekintetében hazánkban.

Bár az idő hűvösebbre fordult és az eső is gyakrabban esik, novemberben sem kell lemondanunk a programokról. A fesztiválokon túl az ország egész területén jellemzőek lesznek a vásárok, az ünnepi készülődések.

A novemberi programokból mutatunk most néhányat

SZENT MÁRTON ÚJBORFESZTIVÁL ÉS LIBATOR – SZENTENDRE

Fotó: Facebook/Szentendre-Szent Márton Újbor fesztivál és libator

Novemberben számos program kapcsolódik a Márton-naphoz és a libához. Az egyik ezek közül Szentendrén kerül megrendezésre november 9-10-én.

Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg a Skanzen falain belül, emellett idén fontos szerepet kap a párválasztás témaköre is: fonóbeli játékokkal, szerelmi jóslással, a Skanzen love túrával idézik fel a Skanzenben a fonó és tollfosztó-beli alkalmak és bálok vidám hangulatát, ami mellé a természetesen jár majd a sok libából készült finomság és egy kis bor is.

A családokat nép- és világzenei koncertek, bábszínház, kézműves programok, rengeteg játék és az őszi-téli társas munkákat felelevenítő programok sokasága várja. A bor szerelmesei családi pincészetek borait kóstolhatják végig, és irodalmi borkóstolón is részt vehetnek. Lesznek vadászati, íjászati, halászati, solymászati programok is, de kézműves programokban sem lesz hiány.

A színes programról ITT tájékozódhatunk részletesebben.

WRO™ 2019. WORLD ROBOT OLYMPIAD™ NEMZETKÖZI ROBOTÉPÍTÉSI- ÉS PROGRAMOZÁSI VERSENY – GYŐR

Fotó: Facebook/World Robot Olympiad Hungary

Robotika világdöntő lesz november 8-10 között Magyarországon, hiszen hazánk elnyerte a XVI. World Robot Olympiad világverseny rendezésének jogát, európai országként először. A Győrben megrendezésre kerülő rendezvényen 60 országból közel 3000 tehetséges versenyző lesz jelen.

A robotépítési és -programozási verseny célja, hogy a fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megoldani a feladatokat. A WRO verseny bárki számára ingyenesen látogatható esemény.

A program elérhető ITT.

MÁRTON-NAPI CSALÁDI FESZTIVÁL – HÉVÍZ

Fotó: Youtube.com

Ugyancsak a Márton-napot ünneplik Hévízen is november 9-10-én, ahol a fesztivál libafuttatással kezdődik, és a két napos fesztivál alatt számos program követi. A szokásos népi játékok és kézműves foglalkozások mellett a vállalkozó kedvűek lámpáskészítő versenyen és a sütemény sütőversenyen is részt vehetnek.

Az újbor megáldása mellet aztán hangulatos lámpás felvonuláson is részt vehetnek a látogatók.

Részletes programért kattints IDE.

CSOKOLÁDÉFESZTIVÁL ÉS NEMZETKÖZI CSOKOLÁDÉTALÁLKOZÓ – SZOLNOK

Fotó: Facebook/SzolnokiCsokoládéfesztivál

2010-ben indult útjára, s idén 8. alkalommal kerül megrendezésre november 9-10-én Szolnokon a Csokoládéfesztivál. A hazai kézműves csokoládékészítők legnagyobb seregszemléje szeretettel várja az édesszájú közönséget az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A 8. Szolnoki Országos Csokoládéfesztiválon a nemzetközi díjnyertes édességeket ismerhetik és vásárolhatják meg a látogatók, miközben különleges családi programokon vehetnek részt. Bemutatkoznak a magyar kézműves édességek és készítőik, s ezenkívül számos, kikapcsolódást nyújtó, kreatív és szórakoztató program teszi teljessé a fesztivált, melynek részletes programja ITT olvasható.

GARDA FESZTIVÁL (GARDÁLIA) – TIHANY

Fotó: Facebook/Gardália-a látott hal ünnepe

Tihany település címerén szerepel egy hal, a garda. A garda – vagy más néven látott hal -, millió szám gyűlik össze, hogy a mély vízben teleljen, így nem csoda, hogy ez az időszak az őszi szüret mellett évszázadok óta a gardahalászat évszaka.

Éppen ezért, ezeknek a halaknak a tiszteletére november 15-17. között háromnapos Garda Fesztivált tartanak Tihanyban, amelyen  felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai. A fesztivál idén már 18 éves, s ami kezdetben a hagyományok, a halászmúlt előtti tisztelgésnek indult, az mára a Balaton-felvidék egyik legnagyobb eseménye lesz az őszi szezonban.
Számtalan program várja az érdeklődőket a 3 nap alatt: a halfogása és sütése mellett számos családi program, zene, játék és természetesen kirakodóvásár várja az érdeklődőket.

A program bővebben IDE kattintva érhető el.

RAJZFILMÜNNEP – SIÓFOK

Fotó: Facebook/Országos Rajzfilmünnep

Az Animáció Világnapja alkalmából kerül megrendezésre immár hetedik alkalommal a Rajzfilmünnep Siófokon. Idén a Mézga család bemutatásának 50. évfordulója van, ezt, és a 85 éve született Nepp Józsefet is ünneplik ez alkalomból a Kálmán Imre Kulturális Központban november 15-17 között.

Az ide látogatók filmvetítéseken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Megtekinthető lesz többek között a Vili, a veréb, a Macskafogó 2., de a Vízipók csodapók felújított változata is.
Részletes programért kattints IDE.

Ugyanekkor Gyulán is hasonló program várja az érdeklődőket a Gyulavári kastélyban. Programért kattints IDE.

KÉPREGÉNYFESZTIVÁL – SZEGED

Fotó: Facebook/11. Szegedi Képregényfesztivál és vásár

November 16-án immár tizenegyedik alkalommal csábítja a Somogyi-könyvtárba a buborékhámozókat és rajongókat a Szegedi Képregényfesztivál. Az előadók közt számos szakember és alkotó szerepel, az ország különböző részeiből. Az ismert és ismertségre pályázó képregény rajzolókat alkotás közben is meg lehet figyelni, sőt, akinek kedve van, ceruzát is foghat, és kipróbálhatja magát, társulva az alkotásokhoz.

Természetesen felvonul mindenféle újdonság is, a fesztiválhoz kapcsolódva pedig számos kiállítás is megtekinthető lesz. A program részletesen ITT olvasható el.

VADLÚD SOKADALOM – TATA

Fotó: Facebook/ Tatai Vadlúdsokadalom

A vadludakat köszönti november 30-án a Tatai Vadlúd Sokadalom, a tatai Öreg-tó partján. Igazi ínyencség ez a madarak, a természet kedvelőinek, hiszen ilyenkor a tónál sok ezer vadlúd tanyázik. Éppen ezért a fesztiválon lesz madármegfigyelés, ismereti séták, állat és solymász bemutatók, előadások, filmvetítések, de lesznek programok a kicsiknek is.

A részletes program IDE kattintva tekinthető meg.

MIKULÁSFALVA – NAGYKARÁCSONY

Fotó: Facebook/Mikulásfalva

Természetesen már a november is szól egy kicsit az ünnepekről, így a programajánlónk végére becsempésztünk két Mikuláshoz kapcsolódó élményt is.

Az egyik a november 17-én nyíló Mikulásfalva, ahol a Mikulás vár minden kedves gyermeket és felnőttet egyaránt. A gyerekeket számtalan kaland várja: a házban egy interaktív mese, a kézműves helységben ajándékkészítés, jóságkút, csere-bere ládika. Állatsimogatás, a ,,Mikulás kakaója”, körhinta, a Mikulás szánja, valamint Olaf és Rudolf, a két rénszarvas is.

Minden aktualitás résazlet ITT található.

MIKULÁSVONAT – DIÓSGYŐR

Fotó: Facebook/Mikulásvonat

Aki különleges élményre vágyik, és Miskolc környékén jár, üljön fel az idén 17. alkalommal zakatoló Mikulásvonatra, amely november 22-én indul, és egészen december 15-ig szállítja az utasokat. Nem csupán egy hétköznapi utazást ez a lillafüredi kisvasúton, hanem egy közel 2 és fél órás, varázslatos kaland a gyermekek és családok számára a Mikulás meseszép, varázslatos Mesebirodalmában.

A kívül-belül feldíszített és fűtött, este kivilágított vonaton minden kocsiban krampuszok várják a gyermekeket, akik az utazás alatt – játékos formában – felkészítik a résztvevőket a lillafüredi kalandokra. Lillafüreden a “Mesebirodalom” kapujánál maga a Mikulás várja a kicsiket, majd további jelmezbe öltözött szereplők bekapcsolódásával egy 75 perces interaktív szabadtéri mesejátékba vonják be őket.

További tudnivalók ITT olvashatók.

Természetesen az itt felsorolt programokon kívül még számtalan lehetőség, csodás vásárok, libafesztiválok várják a kimozdulni vágyókat az ország egész területén. Töltse mindenki tartalmasan a novembert!

Kiemelt kép: Pixabay.com

Libalakoma gyógyfürdőzéssel fűszerezve Kiskunmajsán
Erre mondják: kössük össze a kellemeset a hasznossal!
Olvasói sztorik