Kertünk-Portánk

Szép szavakkal biztatja színpompás virágait a bordányi színészpalánta

facebook / Móra-Net Televízió
facebook / Móra-Net Televízió
A 17 éves Gábor Zalán mesebeli hortenziák, banánfák és nyári orgonák között érzi otthon magát. Szeretettel ápolja lelkét és virágoskertjét.

Gábor Zalánnak fiatal kora ellenére érett a gondolkodása, és komoly tervei vannak. A fiatalember Szegeden, a Vedres István Technikumban tanul, színész és televíziós műsorvezető szeretne lenni. A bordányi fiú a tollaslabdázás és a futás mellett egy igazán szép kedvtelésnek is hódol: saját kertet gondoz a családi portán. Kányádi a kedvence, de Máraihoz hasonlóan kertjét és lelkét minden áldott nap ápolja.

Kapcsolódó
13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.

Angolkert született a bordányi homokon

Négy éve kezdett el érdekelni a kertészkedés, de igazán két éve kezdtem jobban belemerülni. Amikor elköltözünk, akkor szinte teljesen kopár volt a telek, ezért szerettem volna megszépíteni a környezetet, ahol most élünk. Szerintem az egészséges, szép növények egy kertet nagyon „fel tudnak dobni”

– mesélt Zalán a kezdetekről a Sokszínű Vidéknek.

Az 1500 négyzetméteres kert méretének köszönhetően sok fajta növényt képes befogadni. Zalánnak az angolkertek világa közel áll a szívéhez, ezért úgy döntött, megpróbálja hasonló szellemiségben kialakítani saját kertjét. Rengeteg évelő van a kertben, közéjük ültette az egynyáriakat, azok csupán kitöltik a kisebb lyukakat az ágyásban.

Közel 150 tő levendula van a kertben, sok-sok hortenzia, számos évelő. A nyári orgonák mellett idén egy trópusi ágyással is bepróbálkoztam, ebben banánfák, Cannák, alocasia, tetrapanax illetve ricinusok cseperednek.

Gábor Zalán

Szeretettel beszél a növényekhez

Gábor Zalán szerint a szép kert titka a napi gondoskodás, úgy érzi, hogy a virágok sok gondozást igényelnek, de meghálálják. A bordányi színészpalánta minden nap nagyjából 3 órát tölt a virágok között.

Alakítgatom a kertet. Az elszáradt virágokat levágom, tápoldattal öntözöm a töveket, de előfordul, hogy “csak úgy elvagyok velük.” Szoktam beszélni is hozzájuk, persze normális keretek közt, például biztatom őket, hogy napról-napra egyre szebbek legyenek, többet virágozzanak. A szeretet is élteti őket, minél többet foglalkozok velük, annál szebbek, és így az én lelkem is megnyugszik, hogy megtettem ma is mindent értük

– vallott szeretteiről az ifjú kertész.

Gábor Zalán

Öntözés a talajtakarás

Zalán naponta kétszer öntözi a kertet, a délalföldi homokon a kényesebb fajták csak így bírják a nagy hőséget. Idén tavasszal mindent bemulcsoztak, a fiatalember azt tapasztalta, hogy a talajtakarás megtartotta a vizet, és a gyomnövények is nehezebben tűntek elő az ágyásokban. Két kutyus is él a bordányi portán, de ők nem bántják a növényeket, Zalán papagájai számára pedig egy külön röpdét alakítottak ki. Néhány baromfival és a macskákkal kiegészülve igazi édenkert született a csongrádi faluban.

Édenkert

Számomra ez tényleg édenkert, a MI édenkertünk. Szüleim segítségével, kétkezi munkával alakítottuk ki. Mindig van mit csinálni, de ez így csodálatos. Imádunk itt élni, és örülök, hogy a növények ennyire meghódították a lelkem.

A bordányi kertbarátot sokáig zavarta, hogy egyesek szerint a kert nem férfias hobbi, de ma már nem akar mások elvárásainak megfelelni. Büszke a szenvedélyére, hiszen a kertészkedés olyan pluszt ad számára a kert, mint semmi más. Egyébként sem érzi azt, hogy a mai világban az elvárt társadalmi normákba kellene beilleszkednie, sőt.

Szerintem az a szép, ha valamivel “ki tudunk lógni a sorból.” Érettségi után a médiát célzom meg, televíziós műsorvezető szeretnék lenni, no meg a színészet is érdekel. Rengeteg szavalóversenyen, mesemondóversenyen, Kazinczy szép magyar beszéd versenyen voltam, az utóbbinál az országos fordulóra is eljutottam. Ezalatt egyre jobban erősödött bennem a színészet iránti vágy. Úgy képzelem, hogy mindezek mellett a kert is szépen alakul, és burjánzik majd az évek alatt.

Gábor Zalán

Az Év Kertje

Gábor Zalán a közelmúltban mesebeli kertjével benevezett a BBC Kertvilág Az Év Kertje kertszépségversenyre. A rangos vetélkedésben bárki segíthet a srácnak az esemény oldalán 2022. augusztus 31-ig leadott szavazattal.

Nagyon hálás vagyok, hogy elindulhattam ezen a versenyen, és nekem már az is hatalmas öröm, hogy ennyien támogatnak. Persze, jó lenne nyerni, de ha nem sikerül az se baj. A kert attól még ugyanúgy az enyém, és megélem minden nap azokat a pillanatokat, amit nekem ad. A hozzám hasonló kertbarátoknak azt tanácsolom, hogy soha ne adják fel, kitartó munkával gyönyörű összhatású kertet építhetnek.

Kapcsolódó
Vadvirágos mezőket álmodik a városokba a kertészmérnök
Sirkó Zoltán kertészmérnök ökoágyásokat telepít, ezzel szeretné élőbbé és élhetőbbé, természetesebbé tenni településeinket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik