Virágzó vidékünk

Életet leheltek a gyüttmentek a villányi dombok büszkeségébe

Minden túlhajszolt városlakót tárt karokkal vár a sváb falucska, Palakonya.

Isten hozott! Lassulj, ez itt Palkonya!

– csalogat minden túlhajszolt városit magához a villányi dombok között megbúvó sváb falu.

Világörökségi jelkép az emeletes pincesor
Minden évszakban üdítő látványt nyújt a környék.

Szemet gyönyörködtető, ódon épületek, példásan felújított templom, szőlőhegyet koronázó kápolna, és temérdek kulturális program egész évben. No meg tiszta levegő, rigófütty, díjnyertes borok és gasztronómiai ínyencségei miatt is érdemes meglátogatni a Villány-Siklósi Borút hangulatos állomását.

Kilátás a szőlőhegyről Palkonyára – Fotó: Varjas Gabriella

Sváb örökség

A villányi dombok között húzódó Palkonya utcája mentén takaros falusi porták sorjáznak, több helyen tábla jelzi, a műemlék jellegű ház védettségét.

A féltve óvott, helyi védettségű épületek jellegzetessége az egyenes záródású, falazott pillérekkel tagolt tornác, melyet az utcafronton színes üvegbetétekkel díszített tornácajtó ékesít.

Az 1700-as években idetelepített sváb ősöktől örökölt szorgalom és munkakultúra mellett napjainkra az országban szinte páratlanul sokszínű kulturális gazdagság jellemzi Palkonyát, melyért évről évre turisták ezrei keresik fel a Villányi-hegység egyik legszebb települését. Legendás fekete szőlőjéből a helyiek évszázadok óta készítik zamatos boraikat.

Galéria
Piros pince - Fotó: wikipédia

Palkonya sváb örökségének leghíresebb része az 53 présházból álló, védett pincesor, melynek takaros házait a 19. század elejétől többféle stílusban építették a falu dűlőjére.

A szépen karbantartott présházak többsége más borvidékek házaihoz hasonló módon, merőlegesen épült a domboldalra. A hűvös pincékben végigkóstolt borok gazdag ízvilágához szépen illeszkedik a kézműves sajt, és a környéken szedett szarvasgomba zamata.

Borkóstoló és buli a pincesoron – Fotó: Varjas Gabriella

Palkonya kellős közepén áll Magyarország egyik legszebb körtemploma, melynek helyén eredetileg egy 1771-ben épített kis kápolna állt. A 19. század elején Batthyány János földbirtokos által építtetett klasszicista stílusú körtemplomot Juranics Antal pécsi kanonok szentelte fel Szent Erzsébet tiszteletére 1816-ban. A megkapó szépségű körtemplom kupolájának tömbje a 38 méteres templomtoronnyal együtt meghatározza a falu építészeti összképét. A páratlan akusztikájú körtemplom gyakran ad helyet kórusoknak, komolyzenei fellépéseknek, kamarakoncerteknek.

A Szent Erzsébet templom – Fotó: Ocsovai László gasztroturismo

Tősgyökeres szőlősgazdák, bebírók és vendégek

A jellegzetes, sváb téglakerítések takaros, szépen helyreállított házakat fognak közre, melyekben több helyen alakítanak ki szállást, vendéglátóhelyet.

A Borostyánház egy szépen felújított hagyományos sváb porta, napjainkban vendégházként funkcionál – Fotó: Varjas Gabriella

Palkonyán a tősgyökeres helybeliek bebírónak hívják azokat a városból falujukba költözőket, akik néhány évtized alatt felpezsdítették a kies dombvidék csendjét. Fiatalos lendület és évszázados hagyomány együtt élteti a sváb települést, ahol egy Közösségi Herbárium keretében gyógynövényeket termesztenek a falu központjában. A gyógynövénykert mellé egy napenergiával és széllel működtetett szárítót építettek fel, amelyben a betakarítást követően a növények szárítása történik. Az így megtermelt fűszereket, gyógynövényeket ünnepek, fesztiválok alkalmával használja fel a közösség.

Fényfestés a pincesoron – Fotó: Varjas Gabriella

Különleges látványossága a falusi estéknek egy-egy fesztivál alkalmával a Palkonyai Fényfestő Műhely által kidekorált ódon pincesor, melynek falaira mindig más és más szépséget vetítenek a helyi művészek. Egy helyi szőlősgazda, borász birtokán épült fel a Szent Erzsébet kápolna a szőlőmunkások számára. A kicsi kápolna természetes anyagokból készült: helyi terméskőből, kézi vetésű téglából, homlokzatát különleges vakolathímzés díszíti.

A tizenkét éve épült takaros kis kápolna a szőlőhegyen – Fotó: Varjas Gabriella

Európa Kulturális Faluja

Az Európa Kulturális Faluja mozgalomban a 360 lelket számláló Palkonya képviseli Magyarországot. A nemzetközi mozgalom holland kezdeményezésre született, 12 országból 12 falu szövetkezett Európában, hogy a földrész kulturális fővárosa mintájára kulturális falvak kapcsolatait elindítsa. Német, osztrák, francia, görög, spanyol, angol, olasz, cseh, észt, holland, dán és magyar résztvevők 10 éves programtervezet alapján évente többször találkoznak, diák és ifjúsági táborok, látogatások, és konferenciák szerepelnek programjaik között.

A hazai borturizmus egyik izgalmas célpontja a Villány-Siklósi Borút palkonyai állomása – Fotó: Szindbád az utazó

Palkonyai dűlőfutás, Pünkösdi Nyitott Pincék, hangulatos falusi vendéglátás, őszi szarvasgomba túrák – a kis sváb ékszer egész évben nyitott kapukkal várja a kirándulni és pihenni vágyókat, a vidéki élet szerelmeseit. A siklósi vár, és Harkány gyógyfürdője mellett a közeli Palkonyára mindenképpen megéri ellátogatni egy dél-dunántúli kirándulás alkalmával.

Nemzetközi Visegrád-díjban részesült a szentendrei skanzen
Megérdemelt a rangos nemzetközi elismerés.

Kiemelt kép: Varjas Gabriella

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik